zerodarkthirty
Nagrada kritičara filmu Ketrin Bigelou o „lovu“ na Osamu
 
Film Ketrin Bigelou „Zero Dark Thirty“ o lovu na Osamu bin Ladena njujorški kritičari proglasili su sinoć za najbolji film 2012. godine.
 Bigelou, koja je sa filmom „Katanac za bol“ dobila Oskara za najbolji film 2010. godine, takođe je proglašena za najbooljeg režisera, dok je Greg Frejzer dobio nagradu kritičara za kinematografiju.
 „Zero Dark Thirty“ potvrđuje ogromni talenat Ketrin Bigelou, rekao je predsedavajući Njujorškog kruga kritičara Džošua Rotkof koji je kritičar njujorškog izdanja „Tajm auta“. „Ovo je važan film. Nije trijumfalan a ipak je važna dramatizacija značajnog događaja. I mi smo oduševljeni filmom“.
 Kritičari su takođe pohvalili i film Stivena Spilberga „Linkoln“ i dodelili mu tri nagrade – za najboljeg glumca (Danijel Dej Luis), za najbolju sporednu žensku ulogu (Sali Fild) i za najbolji scenario (Toni Kušner). Luisova nagrada za ulogu 16. predsednika SAD je njegova peta nagrada njujorških kritičara.
 Rejčel Vajs dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu za dramu „The Deep Blue Sea“ (Duboko plavo more).
 Nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu otišla je Metjuu Mekonahiju za ulogu teksaškog advokata u filmu „Bernie“ (Berni) i striptiz igrača u filmu Stivena Soberberga „Magic Mike“ (Magični Majk).
 Njujorški krug filmskih kritičara sastoji se od 35 njujorških kritičara i osnovan je 1935. godine. Njihove nagrade biće dodeljene dobitnicima na ceremoniji 7. januara.
 Nove nagrade u sezoni su nagrade Nacionalnog odbora kritičara koje će biti dodeljene u sredu, potom slede nagrade losanđeleskih filmskih kritičara u nedelju. Nominacije za Zlatne globuse biće saopštene 13. decembra.
Povezana vest:  Film Đavolja varoš na svetskim festivalima