Hollywood-Sign
Restauracija natpisa „Holivud“ košta 175.000 dolara
 
 Čuveni natpis „Holivud“, koji se nalazi na brdu severno od Los Anđelesa, podvrgnut je najvećoj restauraciji u poslednjih 35 godina, na vreme za proslavu svog 90. rođendana iduće godine.
 Znak, prepoznatljiv širom sveta, očišćen je pre devet nedelja i prefarban svežom belom bojom.
 -Ponosan sam. Da, ponosan sam što sam farbao holivudski znak… Moja deca su ponosna što je njihov otac ofarbao holivudski znak – kaže za AFP Viktor Galindo, moler kompanije Šervin-Vilijams.
 Više od 360 litara bele boje utrošeno je za najveću restauraciju znaka u poslednjih 35 godina, čiji troškovi dostižu 175.000 dolara.
 -Sa ovom tehnologijom, prljavština se više neće toliko lepiti za znak, tako da će ostati čist. Premazan je slojem reflektivne bele boje, tako da će i za deset godina izgledati sjajno na sunčevom svetlošću baš kao i danas – ističe Džej Dejvison, predsednik i generalni menadžer kompanije Šervin-Vilijams.
 Originalni natpis podignut je 1923. kako bi reklamirao zemljište nazvano Holivudlend, ali su poslednja četiri slova uklonjena 1949. Znak je polako počeo da propada, ali je restaurisan krajem 1970-ih zahvaljujući novcu privatnih donatora.
 Danas je znak simbol filmske industrije i svih onih koji sanjaju o uspehu.
 -Ovaj znak predstavlja snove ljudi koji dolaze ovde sa željom da uđu u šoubiznis. On, takođe, predstavlja snove koje stavljamo na ekrane, velike i male, širom sveta. On ne predstavlja samo filmsku industriju, već i životni stil Los Anđelesa – kaže Kris Bomgart, direktor Fonda holivudskog znaka.
 Turisti koji dolaze u Los Anđeles, obavezno se slikaju ispred znaka.
 -Viđale smo holivudski znak u crno-belim filmovima kada smo bile male, a i u drugim filmovima tokom godina – videti ga sada, uživo, to je neverovatno – komentarišu tri turistkinje iz Maroka, a jedan Australijanac dodaje: – Mnogo je veći nego što sam mislio i veoma je uzbudljivo jer ga stalno vidite u filmovima i u TV emisijama tako da je zaista nostalgično.
 Holivud će iduće godine sa nostalgijom proslaviti njegov 90. rođendan – 90 godina televizijskih emisija, blokbastera i velikih filmskih zvezdi.
Povezana vest:  Svetlo u mraku - Filmovi 19. Slobodne zone koji ulivaju nadu