golden_globes
Zlatni globus: „Linkoln“ vodi sa 7 nominacija
Film Stivena Spilberga „Linkoln“ dobio je danas sedam nominacija za nagradu Zlatni globus koju dodeljuje Udruženje stranih novinara u Holivudu.
Ovo epsko-biografsko ostvarenje u kome Danijel Dej Luis igra Abrahama Linkolna, a Sali Fild – Meri Tod Linkoln, nominovan je u kategoriji za najbolji film i najbolji režiser, dok su Dej Luis, Fild i Tomi Li Džons dobili nominacije za glumačka ostvarenja.
Na drugom mestu, sa po pet nominacija, od kojih jedna za najbolji film, nalaze se triler Bena Afleka „Argo“ i vestern Kventina Tarantina „Oslobođeni Đango“.
Među nominovanim za najbolji film u kategoriji drame su još i „Pijev život“ Anga Lija i triler Ketrin Bigelou o lovu na Osamu bin Ladena „Zero Dark Thirty“.
U kategoriji najbolji mjuzikl ili komedija nominovani su britanski film o turistima penzionerima koji putuju u Indiju „The Best Exotic Marigold Hotel“ Džona Medena, mjuzikl „Jadnici“ u režiji Toma Hupera kao i romantične komedije „Moonrise Kingdom“ Vesa Andersona, „Salmon Fishing in the Yemen“ Lasea Halstrema i „Silver Linings Playbook“ Dejvida O. Rasela.
Za nagradu za najboljeg reditelja nadmetaće se Ketrin Bigelou, Ben Aflek, Ang Li, Stiven Spilberg i Kventin Tarantino, dakle sve sami reditelji dramskih ostvarenja, dok su autori mjuzikla i komedija ovog puta zaobiđeni.
Pored Dej Luisa, za najboljeg glumca u dramskoj kategoriji nominovani su još Ričard Gir (Arbitrage), Džon Houks (The Sešions), Joakin Feniks (Gospodar) i Denzel Vošington (Flight).
Za istu nagradu, ali u ženskoj konkurenciji, nominovane su Džesika Čestejn (Zero Dark Thirty), Marion Kotijar (Rđa i kosti), Helen Miren (Hičkok), Naomi Vots (The Impošible) i Rejčel Vajz (The Deep Blue Sea).
U kategoriji za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji nominaciju su dobili Džek Blejk (Bernie), Bredli Kuper (Silver Lining Playbook), Hju Džekmen (Jadnici), Juan Mekgregor (Salmon Fishing in the Yemen) i Bil Marej (Hyde Park on Hudson), a u kategoriji za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji Emili Blant (Salmon Fihing in the Yemen), Džudi Denč (The Best Exotic Marigold Hotel), Dženifer Lorens (Silver Linings Playbook), Megi Smit (Quartet) i Meril Strip (Hope Springs).
Povezana vest:  PRESLATKI "MALCI" STIŽU PREMIJERNO 8. JULA U ODABRANE BIOSKOPE!