quentin-tarantino

Tarantino: „Đango“ je prava američka priča

Dvadeset godina pošto je Kventin Tarantino svetu predstavio svoj prvi film „Ulični psi“, reditelj se sada, na sebi sopstven način, okrenuo američkoj istoriji i ropstvu ostvarenjem „Đango Unćained“ (Oslobođeni Đango)
Tarantino, 49, je postao sinonim nasilja i mračnog humora, filmovima od „Petparačkih priča“ do „Prokletnika“. U „Đangu“ koji od sutra počinje da se prikazuje u američkim bioskopima, Tarantino je kombinovao špageti vesterne sa pričom o rasizmu smeštenu u 19. vek, pre ukidanja ropstva u SAD.
Džejmi Foks igra roba čiju slobodu kupuje bivši zubar, koga igra Kristof Valc. Njih dvojica rade kao lovci na begunce sve dok im pažnju ne privuku brutalni vlasnici plantaža na američkom Jugu.
Tarantino je dobro ispekao zanat nasilja na filmu, ali kaže da je snimanje scena ropstva kod njega izazvalo priličnu strepnju. Neki kritičari već su ga napali zbog preterane upotrebe reči „crnja“.
Reditelj je rekao da je prvobitno bio nerad da pita crne glumce da igraju robove i da je čak razmatrao snimanje filma van SAD, ali da ga je večera sa oskarovcem Sidnijem Poatjeom, koga Tarantino naziva „očinskom figurom“, podstakla da se predomisli jer ga je Poatje podstakao da se „ne boji“ svog filma.
-Ovaj film je istinska američka priča i treba da ga snimi Amerikanac i potrebno je da u njemu glume Amerikanci – rekao je Tarantino Rojtersu.
Većina brutalnih scena, poput borbi robova na smrt ili ostavljanje robova zarobljenih u metalnu kutiju ispod žarkog južnjačkog sunca, vodi poreklo iz istinitih priča.
Film je dobio prilično dobre kritike i mogao bi lako da bude nominovan za Oskara, budući da ima već pet nominacija za Zlatni golobus.
Osim Valca, koji igra ekscentričnog Nemca, većina glumaca ne samo da su Amerikanci, već i dolaze sa Juga.
-Činilo nam se sveto i nismo mogli a da ne kanališemo te emocije… Bili su to veoma dirljivi dani – rekao je Tarantino.
Tarantino se ponovo udružio sa Valcom koji je osvojio Oskara 2010. za ulogu u „Prokletnicima“ kao i sa Semjuelom L. Džeksonom koji igra roba Stivena, lik koji Tarantino opisuje kao „najodvratnijeg crnca“ u filmskoj istoriji.
Međutim, uloga koja je sve podstakla na priču je zli, rasistički vlasnik plantaže u izvođenju Leonarda Dikaprija – žestok kontrast srcelomcu iz „Titanika“ i ulogama ekscentričnih Amerikanaca iz „Avijatičara“ i „Džej Edgara“.
Na pitanje kako se oseća kao prvi reditelj koji je od Dikaprija napravio negativca, Tarantino se smeje i kaže da se „oseća prokleto dobro zbog toga“. On je ocenio da je Dikaprio u njegovom filmu „južnjački Kaligula“.
-Zamislio sam ga kao dečaka cara… On ima hedonističke hobije i poroke kojima udovoljava i deluje kao da truli iznutra – rekao je Tarantino.
Glavnu žensku ulogu, Đangovu suprugu Brumhildu igra Keri Vašington i predstavlja značajan iskorak u odnosu na žestoke heroine iz Tarantinovih „Kil Bil“ i „Prokletnika“.
Tarantino kaže da je Brumhilda zamišljena kao „princeza u egzilu“ i da ga je „iznerviralo“ kada ga je prijatelj pitao zašto se ona ne osveti svojim zlostavljačima, poput lika Ume Turman u „Kil Bil“.
Film je, odlučan je Tarantino, „Đangova priča“.
-On je priča o Đangovoj odiseji i priči o crnom robu daje romantične dimenzije velike opere ili velike narodne priče – izjavio je Tarantino.

Povezana vest:  Premijera poslednjeg filma o avanturama Hari Potera zakazana je za 13. jul!