quentin-tarantino

Tarantinu nagrada za životno delo Rimskog festivala

 

Špagete, ali u stilu vesterna, bile su tema razgovora danas u italijanskoj prestonici, gde će američki reditelj Kventin Tarantino primiti nagradu za životno delo Rimskog filmskog festivala. Nagrada će mu biti uručena večeras na premijeri njegovog novog ostvarenja, „Oslobođeni Đango“, koji je svojevrsni omaž italijanskim kaubojskim filmovima iz 1960-ih godina.

Povezana vest:  Sem Mendes pregovara o režiji novog Džejmsa Bonda

Tarantino je izjavio da su „špageti vesterni“ kultnih reditelja Serđa Korbučija i Serđa Leonea bili njegovi omiljeni filmovi, jer su bili tako „nadrealni i ekstremni“. Naslov njegovog novog filma je direktna referenca na Kobučijevog „Đanga“ iz 1966, a glavni glumac u tom filmu, Franko Nero, igra manju ulogi i u njegovom „Oslobođenom Đangu“.

Filmski kompozitor Enio Morikone, dobitnik Oskara za muziku u Leoneovom epskom vesternu „Bilo jednom na Divljem zapadu“ (1968), uručiće Tarantinu nagradu na gala svečanosti povodom evropske premijere „Oslobođenog Đanga“. Rimski festival završen je 17. novembra, ali je njegov direktor Marko Miler obećao da će „večni grad“ organizovati poseban događaj ovom filmu, koji u vreme održavanja filmske smotre nije bio spreman za prikazivanje.

Povezana vest:  Pola veka Hičkokovog filma "Psiho"

-Tarantino je američki reditelj, ali istovremeno i evropski po analitičnom i strasnom odnosu koji je uspostavio sa filmom i njegovom istorijom – kazao je Miler, ističući da je Tarantinova vizija radikalno uticala na kolektivnu sliku u poslednjih 20 godina.