James-Bond-Cartoon

Posebna počast Džejmsu Bondu na Osakrima

 

Na ovogodišnjoj svečanosti dodele nagrada Oskar naročita počast biće ukazana Džejmsu Bondu, filmskoj franšizi koja traje već 50 godina, objavio je danas britanski javni servis Bi-Bi-Si. Producenti 85. svečanosti dodele nagrada Američke filmske akademije Kreg Zadan i Nil Meron rekli su da ih „veoma raduje“ što će u program biti uključena predstava naročito posvećena Džejmsu Bondu.

Povezana vest:  Uspešna premijera srpskog igranog filma "Klip"

Oni su filmove o britanskom špijunu opisali kao „najdužu filmsku franšizu u istoriji“ i „omiljeni svetski fenomen“. „Skyfall“, najnoviji film u seriji, do sada je u svetu zaradio milijardu dolara, najviše od svih prethodnih filmova. Režirao ga je Sem Mendes, a glavnu ulogu po treći put igra Danijel Krejg.

„Skyfall“ je prvi film o Bondu koji je gilda američkih producenata (PGA) nominovala za jednu od glavnih nagrada. Njihove nagrade važe za dobar pokazatelj dobitnika nagrade Oskar za najbolji film.

Povezana vest:  Film Lika Besona otvoriće festival u Rimu

Među nominovanima za nagrade PGA su i producenti filma „Skyfall“ Barbara Brokoli i Majkl Vilson. Filmovi o Džejmsu Bondu do sada su bili nominovani samo u tehničkim ili muzičkim kategorijama. Svečanost dodele Oskara 24. februara vodiće Set Mekfarlen, autor animirane serije „Family Guy“.

Prvi film u seriji „Doktor No“ snimio je Terens Jang 1962, a glavnu ulogu igrao je Šon Koneri. Pored Konerija, pet glumaca je do sada igralo Bonda na filmu – Džordž Lejzenbi, Rodžer Mur, Timoti Dalton, Pirs Brosnan i Danijel Krejg.

Povezana vest:  Bond "zaposeo" Štajersku