berlinale1
Filmovi Soderberga i Panahija na 63. Berlinalu
 
Filmovi sa Džudom Louom i Katrin Denev, kao i najnovije ostvarenje iranskog reditelja Džafara Panahija dopunili su listu filmova koji će biti prikazani idućeg meseca na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.
 Nastavljajući festivalsku tradiciju u kojoj najveće svetske zvezde šuruju sa reditelja koji u svojim delima obrađuju „vruće“ političke teme, organizatori ovogodišnjeg Berlinala objavili su naslove devet novih ostvarenja koje će publika moći da vidi od 7. do 17. februara. Američki reditelj Stiven Sodoerberg će prikazati, kako je izjavio, svoj poslednji film, triler o farmaceutskim kompanijama „Side Effects“ u kome glavne uloge igraju Džud Lou, Ketrin Zita-Džons i Runi Mara.
 Francuska filmska ikona Katrin Denev je glavna protagonistkinja road movie ostvarenja „On My Way“ u kojem igra vlasnicu porodičnog restorana koja nestaje kolima kada sazna da je u finansijskom škripcu i da ju je ljubavnik napustio.
 Iranski reditelj Džafar Panahi, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, čiji su filmovi zbog kritičkog osvrta na društvene prilike zabranjeni u Iranu, predstaviće „Closed Curtain“ u kojem se i sam pojavljuje.
 Panahi je uhapšen zbog dokumentarca koji je pokušao da snimi o nemirima koji su usledili nakon predsedničkih izbora 2009. Kasnije je osuđen na šest godina zatvora i zabranjeno mu je da u narednih 20 godina snima filmove i piše scenarija.
 Godine 2011, njegov film „This Is Not A Film“ je morao da bude prošvercovan na USB-u sakrivenog u kolaču kako bi bio prikazan na Kanskom festivalu. Organizatori festivala su najavili da će u trci za glavnu nagradu Berlinala biti i prvenac Šveđanina Fredrika Bonda, koji se proslavio snimajući reklame.
 On u Berlin stiže sa romantičnom komedijom „The Necešary Death of Ćarlie Countryman“ u kojoj glavnu glumačku postavu čine Šija Lebef, Evan Rejčel Vud i Mads Mikelsen. Među ostalim ostvarenjima na listi, koja još nije konačna, nalaze se i film francuskog reditelja Bruna Dimona „Camille Claudel 1915“ sa Žilijet Binoš, „An Episode in the Life of an Iron Picker“ bosanskog reditelja Danisa Tanovića i nemačko ostvarenje „Gold“ sa Ninom Hos koja je prošle godine pobrala pohvale kritike ulogom u filmu „Barbara“.
 Tu su i francusko-nemačko-belgijska koprodukcija „The Nun“, u kojoj glavne uloge tumače Izabel Iper i Martina Gedek i nemačko-francusko-holandsko-južnoafrički film „Layla Fourie“.
 Kako podseća AFP, 63. Berlinale otvoriće film kineskog reditelja Vong Kar Vaja „The Grandmaster“, a reditelj biće i predsednik žirija koji će 16. februara uveče dodeliti Zlatnog i Srebrnog lava. Berlinale je prvi veliki evropski filmski festival u godini. Lane je Zlatnog lava osvojila zatvorska drama „Cezar mora umreti “ braće Tavijani.
Povezana vest:  Upoznajte svoj um na premijeri filma "Trans"