Kratki_metar_plakat_57 Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma
Osnovni kriterijumi pri izboru filmova, koji će biti prikazani na 57. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, bili su inovativnost, režijski postupak, ali i dužina samih filmova, rekao je danas član selekcione komisije domaćeg takmičarskog programa tog festivala ALeksandar S. Janković.
Janković je na konferenciji za novinare rekao da je selekcionoj komisiji, pri izboru filmova, za domaći takmičarski program festivala, koji će biti otvoren večeras, bilo važno da su oni napravljeni u duhu vremena u kome živimo.
-Filmovi koje smo pogledali su veoma raznoliki, a neki filmovi su bili pravo pozitivno iznenađenje za nas, posebno u konkurenciji animiranih filmova – rekao je on.
Član selekcione komisije Jelena Đokić istakla je da ne postoji festival, na kome je selekciona komisija potpuno zadovoljna svim filmovima, ali ni festival na kome su svi autori zadovoljni izborom, ali da su oni savesno radili svoj posao, i filmove odabrali bez bilo kakvih uticaja.
Prema njenim rečima, ono što Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma nedostaje, jesu nagrade za stvaraoce, kao što su nagrade za reditelje, montažere, kamermane.
Reditelj Pip Čodorov koji je član međunarodnog žirija ovogodišnjeg festivala rekao je danas da će u okviru festivala u Muzeju jugoslovenske kinoteke biti prikazani filmovi koje je on odabrao.
Čodorov je istakao da će sutra uveče biti prikazan film Jonasa Mekasa „Beleške o američkom filmskom reditelju na poslu: Martin Skorseze“, koji je snimljen tokom Skorsezovog rada na filmu „The Departed“.
-Preporučujem svima da pogledaju i filmove Skala Dagerija i Majkla Snoua, koji će biti prikazani 1. aprila u Muzeju jugoslovenske kinoteke, a koji prikazuju razvoj nezavisnog filma od 20-tih godina prošlog veka do danas – rekao je on.
Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće otvoren večeras u Dvorani Kulturnog centra Beograda (KCB), svečanim uručenjem festivalske nagrade za životno delo autoru animiranih filmova Borislavu Šajtincu.
Potom će biti prikazani filmovi „I ovo je Beograd“ rediteljke Korine Švingruber Ilić, „Beograd“ Holanđanina Arjana Bretjesa i „U redu, pobedio sam“ Vladimira Petrovića.
U takmičarskom programu 57. festivala biće prikazana 82 ostvarenja, u nekoliko kategorija – 33 u domaćoj i 49 u međunarodnoj selekciji. Na Festivalu će biti održana još dva, posebna takmičarska programa – „Vrelo“ i „Oko ponoći“.
Filmovi u programu „Vrelo“ otvaraju niz provokativnih pitanja koja se tiču i srpskog društva, a o kojima će nakon projekcija razgovarati autori, publika i predstavnici nekoliko nevladinih organizacija, dok će program „Oko ponoći“ predstaviti muzičke dokumentarce.
Na Festivalu će biti prikazano i 100 dokumentarnih i kratkometražnih filmova, u okviru nekoliko specijalnih programa.
U programu „Nova svetlost“ biće prikazani filmovi snimljeni mobilnim telefonima i alternativnim filmskim sredstvima, dok će u programu „Specijalne projekcije“ biti prikazan film o reditelju Puriši Đorđeviću „Lepo vreme za mlad grašak“ Milana D. Špičeka i blok filmova bivših albanskih studenata Fakulteta dramskih umetnosti.
Filmovi će biti prikazivani u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u sali „Amerikana“ u Domu omladine i u Pozorištu na Terazijama, a festival će biti zatvoren 3. aprila u Pozorištu na Terazijama, kada će biti proglašeni dobitnici nagrada.
Povezana vest:  Nagrada za životno delo Borislavu Šajtincu