jadnici 2

Epski mjuzikl „Jadnici“ stiže na Fest sa 75 nominacija

Beogradska publika će na 41. Fest imati priliku premijerno da vidi najspektakularniji filmski mjuzikl iz 2012. godine „Jadnici“, rađen prema istoimenom klasičnom delu Viktora Igoa.
Film je tokom sezone nominacija za najvažnije filmske nagrade u Velikoj Britaniji i SAD prikupio 75 nominacija i do sada osvojio 35 priznanja.
Pre pocetka beogradske premijere 23. februara uveče u Sava centru još se neće znati koliko je osvojio Oskara, ali dotle ima osam nominacija, ukljujući i onu za najbolji film.
Od važnijih kategorija za Oskara su nominovani Hju Džekmen, koji igra Žana Valžana za glavnu mušku ulogu i En Hatavej, koja igra Fantinu, za najbolju žzensku sporednu ulogu. Ostale nominacije se odnose na muziku, uključujući najbolju pesmu, kostime, šminku i frizure.
Film će se naći u bioskopima 28. februara.
Mjuzikl prema Igoovom romanu je sa velikim uspehom prikazan premijerno na Brodveju pre više od četvrt veka, a muziku je komponovao Klod Mišel Šenberg. U međuvremenu, muzičku verziju Igoove potresne ljudske drame videlo je više od 60 miliona ljudi u 42 zemlje, među kojima je i Srbija pošto se našla na repertoaru kamerne opere „Madlenijanum“.
Tokom proteklih godina bilo je više pokušaja da se mjuzikl ekranizuje, ali su se tek pre tri godine sklopile sve „kockice“ kada se pojavio britanski režiser Tom Huper, čiji se film „Kraljev govor“ upisao među dobitnike Oskara.
Prem rečima Hupera, za njega je bilo važno da film koji bude snimao posle „Kraljevog govora“ ima u sebi potencijal da izazove izuzetno snažne emocije kod gledalaca.
Kada je dobio scenario za „Jadnike“, koji je napisao Vilijam Nikolsom, bio je ganut do suza, a zatim ga je Šenbergova muzika uverila da to može biti moćan spoj izuzetne priče i odgovrajuće zvučne pozadine.
Režiser, kome je ovo bilo prvo iskustvo u žanru mjuzikla, odlučio se za pravu avanturu da sve muzičke numere snima „u živo“, jer ni najbolji plejbek i sinhronizacija nikada nisu potpuno uverljiiv kada se lik glumca snima u krupnom planu.
Zanimljiv je bio i odabir glumaca za glavne uloge, jer se dva Australijanca, Rasel Krou i Džekmen, do sada nisu oprobali u mjuziklima i to je možda najprijatnije iznenađenje za njihove fanove da su pokazali da su dorasli ovom izazovu.
Koliko je odabir glumaca bio uspešan najbolje pokazuju nominacije, pa već i nagrade koje su pripale Džekmenu, iako je i Krou izuzetno uspešno dočarao lik nemilosrndnog policajca Žavera.
Da se nije štedelo prilikom produkcije najbolje pokazuju imena poznatih glumaca koji su prihvatili epizodne uloge, kao što su Helen Bonam Karter i Saša Baron Koen, kao i raskošna scenografija koja sa svim ostalim pratećim elementima daje imresivnu, celovitu umetničku sliku.
Za publiku koja se uželela spektakularnih masovnih scena, odlične koreografije iz zlatnog doba holivudskih mjuzikla ovo će biti prava poslastica.

Povezana vest:  Robert Dauni Mlađi producent ratnog filma