Krugovi..

Filmu „Krugovi“ nagrada na festivalu u Berlinu

Film reditelja Srdana Golubovića „Krugovi“ dobio je nagradu selekcije „Forum 2013“ na ovogodišnjem 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.
„Krugovi“ su na Berlinalu imali evropsku premijeru, nakon svetske na Sandensu, na kojem su dobili specijalnu nagradu žirija, kao i pozitivne reakcije američke publike.
Gledaoci u Berlinu, takođe, su oduševljeno pozdravili ekipu filma, predvođenu Golubovićem i glumcima Nebojšom Glogovcem i Hristinom Popović, a ukupno pet projekcija održano je u punim salama.
Golubović je u razgovoru sa novinarima izrazio zadovoljstvo što je žiri obratio pažnju na moralni aspekt ovog filma.
Kako je Golubović rekao u razgovoru za B92, filmska ekipa se nakon premijere vratila u Beograd, a nagradu u Berlinu primili su producenti filma.
On napominje da mu je nagrada posebno znaeajna, jer „Krugovi? nisu prikazani u takmiearskom programu.
-Forum nije takmičarskog karaktera, ali se u okviru njega dodeljuje nekoliko nagrada nezavisnog ?irija koji eine filmski profesionalci iz celog sveta. Drago mi je da nas je nagradio baš taj žiri koji se bavi i moralnim aspektima umetniekih dela – izjavio je Golubović.
Ta savremena drama o jednom herojskom delu i njegovim pozitivnim posledicama, kako je ovih dana ocenio časopis „Skrindejli“ (Screendaily), napravljena je sa izuzetnom preciznošću, uz vešto isprepletane priče i izvrsne glumce.
U glumačkom ansamblu su i Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nikola Rakočević, Boris Isaković, Vuk Kostić.
Scenario su napisali Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, inspirisani sudbinom mladog vojnika Srđana Aleksića koji je 1993. godine životom platio za svoj moralni podvig.
Film je snimljen u koprodukciji više evropskih zemalja, a glavni producent je beogradski „Baš Čelik“.
Domaću premijeru „Krugovi“ će imati 23. februara u Sava centru u okviru Festa, a od 25. februara film će biti na redovnom bioskopskom repertoaru.

Povezana vest:  Slavko Štimac i Sergej Trifunović u Cineplexxu u Nišu