Franziska PetriFranziska Petri na FEST-u

Franziska Petri, glavna glumica u filmu „Izdaja“ biće gošća ovogodišnjeg FEST-a, kao i njen filmski partner – makedonski glumac Dejan Lilić.
Franziska Petri žena „đavolske lepote“ – kako je opisao kritičar „Njujork Tajmsa“ glavna glumica u filmu „Izdaja“ dolazi u Beograd na 41 FEST. „Izdaja“ je film Kirila Serebrenikova, građen na odnosu muškarca i žene. Brak je njihov status a neverstvo partnera trenutni izazov. Priča kojom ovaj ruski reditelj, ponire u skrivene emocije i misli prevarenih. Prostor i atmosfera ispunjen neverstvom i telo koje mu služi. Muškarac i žena, slučajni poznanici saznaju da su njihovi supružnici u vezi. To otkiće ih navodi da učine isto. Šta će preovladati, osećanje ljubomore ili možda strast? Šta izabrati – osvetu ili oproštaj?
– Lik žene koju tumačim, doživljavam kao dve žene u jednoj. S jedne strane ženu koja je izneverena, ranjena iznutra što je želela na početku da prikrije, koja zbog toga beži i zatvora se u sebe. S druge strane izrasta u ženu koja vara, postaje velika i snažna. Ona je potpuno drugačija. Što je bilo uživanje i zadovoljstvo igrati, rekla je Franzisca Petri.
– Karakter sam sama napravila. Blizak mi je kao što je to verujem i drugima. Mislim da su svi u životu iskusili da budu prevareni, ili su počinili prevaru Znam taj osećaj iz ličnog iskustva.
Da nije lako biti glumac, priznaje:
– Bilo je dosta izazova, dosta zahtevnih scena. Biti nag na snegu priznaćete nije bilo lako. Najteže je bilo pričati na ruskom, što sam saznala dve nedelje pred snimanje. Govoriti, plakati i vrištati na ruskom, potpuno stranom jeziku, nije bilo nimalo lako.
Kaže da je Serebrenikov „pronašao-otkrio“ u Berlinu na crvenom tepihu, drugog filmskog događaja. Od samog početka razumeli smo se. Razmišljali smo na sličan način. Instinktivno, intuitivno mogli smo da radimo, bez potrebe za mnogo priče. To je bila dobitna kombinacija.
„Holivud riporter“ navodi da je Franziska imala veoma zahtevnu glavnu ulogu, gde je istovremeno pružila fantastičan balans ledeno hladne i vatrene žene u liku koji tumači.
Studirala je na prestižnoj Ernst Busch Akademiji dramskih umetnosti. Prvi film u kom je igrala „Big mambo“, otvorio je 48. Berlinski festival kojim je otvorila vrata uspešne karijere. Sa filmom „Forget America“, privukla je pažnju kako kritike tako i publike. Na 59.Berlinskom festivalu, nagrađena je za ulogu u filmu „Za Mirijam“. Značajni filmovi: „Leo & Claire“, „Max und Moritz Reloaded „,“The heart is a dark forest“(2007), „Long Shadows“(2008)…
Živi u Berlinu, bila je u braku sa kolegom Uve Kockisch.
Gost FEST-a biće i Franziskin filmski partner, makedonski glumac Dejan Lilić, inače poreklom Nišlija, gde na Ledenoj steni ima kuću u kojoj voli da se odmori, istovremeno to je mesto koje ga podseća na mladost i spokojstvo. Niška publika pamti ga i kao laureata Pozorišnog festivala Glumbal, gde je sa Hamletom osvojio prvu nagradu. „Hamlet me je oplemenio i čudno – ili ne, od mene je napravio boljeg čoveka“. Još više: upravo mi je ta uloga donela novu i to baš u filmu „Izdaja“.
Film „Izdaja“ je na programu FEST-a u sledećim terminima:
27.02. | Dom omladine | 20:30
28.02. | Bioskop Fontana | 17:00
03.03. | Dom omladine | 15:00

Povezana vest:  Film Bez obaveza od 10. februara u bioskopima