oskar statue 1

Istorijske zanimljivosti o dodeli Oskara

Svečanost 85. dodele Oskara, najprestižnijih priznanja filmske industrije, održaće se u nedelju 24. februara pred 3.300 zvanica okupljenih u Dolbi teatru u Los Anđelesu.
Tokom spektakla, čiji je domaćin glumac Set Mekferlan, biće uručene nagrade u 24 kategorije na osnovu glasanja 5.800 članova Američke filmske akademije.
Evo i nekoliko interesantnih podataka o tome kako su Oskari nekada izgledali.
U maju 1929. godine, kada je održana prva dodela zlatnih statueta, u balskoj dvorani hotela Ruzvelt u Los Anđelesu bilo je prisutno svega 270 gostiju koji su platili ulaznice po ceni od pet dolara.
Svečanost je trajala ne više od 15 minuta, dovoljno vremena da se podeli 15 trofeja.
Imena laureata su tada uveliko bila poznata, jer je glasanje obavljeno tri meseca ranije. Akademija je, međutim, već naredne godine odlučila da se imena dobitnika drže u tajnosti sve do završne ceremonije.
Nagrada za najbolju glumicu otišla je u ruke Dženet Gejnor za uloge u filmovima „Svanuće“,“Sedmo nebo“, oba snimljena 1927. i „Ulični anđeo“ iz 1928.
U muškoj kategoriji, Oskara je osvojio glumac švajcarskog porekla Emil Janings za filmove „Poslednja zapovest“ i „Put svega živog“. Budući da je morao da se vrati u Evropu pre ceremonije, svoju statuetu je dobio nekoliko dana ranije, tako da je on prvi u istoriji filmske umetnosti kome je Oskar uručen.
Mjuzikl „Pevač džeza“ studija Vorner Bros dobio je te godine specijalnu nagradu za zvučne efekte koji će izvršiti revoluciju filmske industrije. Akademija nije dozvolila da se ovo ostvarenje takmiči za Oskara za najbolji film, koji je pripao filmu „Krila“, jer je smatrala da nije pošteno da se zvučni filmovi takmiče sa nemima.
Godina 1939. smatra se jednom od najušpešnijih u američkoj filmskoj industriji. Nominovano je 10 filmova među kojima su bili „Čarobnjak iz Oza“, „Poštanska kočija“, „Gospodin Smit ide u Vašington“, „Orkanski visovi“ i „Doviđenja gospodine Čips“, a Oskara je osvojila legendarna melodrama „Prohujalo sa vihorom“.
Bio je to dotad najduži igrani film (projekcija je trajala četiri sata) i prvi film u boji koji je poneo Oskara. Nominovan u 13 kategorija, završio je veče sa osam osvojenih trofeja, rekord koji je zadržao sve do mjuzikla „Gigi“ koji je 1958. pobrao devet nagrada.
Godinu dana kasnije, istorijska drama „Ben Hur“ postavila je novi rekord sa 11 osvojenih Oskara, podvig koji je „Titanik“ uspeo da izjednači tek 38 godina kasnije. Isti broj Oskara osvojio je 2003. i film „Gospodar prstenova: Povratak kralja“.
Prvi televizijski prenos dodele Oskara emitovan je 1953. godine, a domaćin ceremonije bio je glumac Bob Houp, a od 1969. godine čuveni holivudski spektakl se emituje i u svetu.
Prvo nagrađeno strano ostvarenje bio je italijanski film „Čistači cipela“ kome je 1947. dodeljen specijalni Oskar. Tek je 1956. godine Akademija ustanovlila godišnju nagrada za najbolji strani film.
Oskar za najbolji animirani film počeo je da se dodeljuje od 2001, a njegov prvi laureat bio je crtać o simpatičnom zelenom gorostasu „Šreku“.

Povezana vest:  Spilbergov novi film odložen na neodređeno vreme