oskar statue 1
OSKAR 2013 – GLEDANOST
Oskari privukli 40,3 miliona TV gledalaca
 
Više od 40 miliona Amerikanaca gledalo je prenos dodele Oskara na televiziji EjBiSi što je najbolji „skor“ u poslednje tri godine. Zahvaljujući boksofis uspehu nominovanih filmova i politički nekorektnom humoru voditelja Seta MekFarlejna, Oskare je gledalo 11 procenata više gledalaca starih između 18 i 49 godina, pokazali su podaci kompanije Nilsen.
Prošle godine kada je po deveti put voditelj bio Bili Kristal oko 39,3 miliona ljudi gledalo je dodelu nagrada američke Akademije za film. Ove godine prenos je gledalo 40,3 miliona, prenosi Rojters.
Bioskopski hit „Argo“ Bena Afleka bio je veliki pobednik ceremonije u nedelju kada je dobio Oskara za najbolji film i još dva druga, tehnička, Oskara.
„Pijev život“, popularni film zasnovan na romanu Jana Martela osvojio je četiri Oskara uključujući i onog za režiju (Ang Li) dok je hit mjuzikl „Jadnici“ osvojio tri Oskara.
Televizija EjBiSi saopštila je i da je došlo do skoka u posetama njihovim onlajn platformama a da je sajt oscar.com privukao 15,8 miliona posetilaca od kada su nominacije saopštene početkom januara što je skok za 28 procenata u odnosu na prošlu godinu.
MekFarlejnovi često surovi komentari na račun Jevreja i holivudskih zvezda izazvali su i negodovanje pojedinih grupa ali je ostalo zabeleženo da je tvorac „Teda“ i „Family Guy“-a uspeo da nasmeje inače ozbiljnog Tomi Li Džonsa.
Povezana vest:  Angelina Jolie ostavila Brada Pitta i otišla s decom?