prelePetrović: Prele je bio „urbani Džekil i Hajd“
Mladi reditelj Vladimir Petrović (26), čiji je film „U redu, pobedio sam…“ o Dušanu Preleviću Preletu (1948-2007), prikazan na otvaranju Beogradskog dokumentarnog i kratkometražnog filma, izjavio je danas da je želeo da predstavi čuvenog džez muzičara, pisca, sportistu i beogradskog boema bez osuda, kao čoveka koji je imao više ličnosti i zanimanja.
-Izabrao sam da se ne bavim ničim – podsetio je Petrović na jednu od izjava Prelevića, o kome govori kao o „urbanom Džekilu i Hajdu“.
-Prele i Dušan su dve različite ličnosti. Javnost je poznavala Preleta, boema koji se nije libio da uđe u kafanu i napadne verbalno ili fizički bilo koga, dok je Dušan bio potpuno drugačiji, sentimentalan, što se vidi i u njegovom pisanju – rekao je Petrović na konferenciji za novinare.
Petrović je dokumentarni film „U redu, pobedio sam…“ snimio kao diplomski rad na Akademiji umetnosti, u klasi Slobodana Šijana, a tokom treće godine studija inspirisan Prelevićevom pričom „Miris formalina“ uradio je istoimeni kratki igrani film.
On je objasnio da je ovaj film logički ishod druženja sa Prelevićem i rezultat njegove fascinacije „urbanim Džekulom i Hajdom“.
Prema Petrovićevim rečima, beogradski boem je umeo da prizna svoje greške i ukazivao mladima na njih, a ljudi su ga prihvatili takav kakav je bio.
Film je snimao tri dana nekoliko meseci pre Prelevićeve smrti, a o njemu u filmu govore Dragan Nikolić, Petar Božović, Momo Kapor, Bogdan Tirnanić, mnogi muzičari, ali Petrovcih je napomenuo da je bilo i onih koji nisu želeli da govore o Preletu.
-U redu, pobedio sam…- posle sinoćnje premijere biće prikazan i večeras u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, a učestvuje u domaćoj takmičarskoj selekciji.
Povezana vest:  Rasel Krou ne želi uloge superheroja