Avala film
Ministar Petković o privatizaciji „Avala filma“
 
Ministar kulture Bratislav Petković izjavio je danas da Ministarstvo kulture nije direktno uključeno u probleme oko „Avala filma“, ali prati privatizaciju ove firme.
-U toku je privatizacija ove firme koja ima 24 hektara zemljišta, za sada se neće prodavati ništa, pitaće se i filmski umetnici, Filmski centar Srbije – izjavio je Petković na konferenciji za novinare u Ministarstvu kutlure na kojoj je podneo izveštaj o radu u proteklom mesecu.
-Meni ta situacija nije potpuno jasna, ima predloga da se proda deo zemljišta koje je na skupom mestu, pa da se od te prodaje finansira izgradnja filmskog centra koji bi svim filmskim radnicima i umetnicima omogućio rad – kazao je Petković.
On je dodao da njegovo ministarstvo nije nadležno za privatizaciju „Avala filma“, već Ministarstvo finansija i Agencija za privatizaciju i da ne zna da li je Komisija za privatizaciju raščistila imovinske stvari, jer ima mnogo zakupaca koji koriste ogroman prostor.
Prema njegovoj oceni, studiji na Košutnjaku su zastareli, „pregazilo ih je vreme“, a od prodaje dela zemljišta mogao bi da se izgradi moderni filmski studio koji bi doprineo razvoju filmske umetnosti u Srbiji.
-Ministarstvo kulture ne može da učestvuje u rešsavanju tih stvari, možemo samo s pažnjom da pratimo i pokušamo da pomognemo, da damo mišljenje – rekao je Petković.
Držani sekretar Miroslav Tasić na istoj konferenciji za novinare osvrnuo se na rad revizorske komisije koja već nekoliko meseci radi u Filmskom centru Srbije i ustanovila je niz propusta.
-Izveštaj nije konačno donet, ali već sada, na presecima rada, informisani smo da osim statusnih stvari koje nisu u redu, FCS nema interna akta koja su u skladu sa zakonom, nije donosio planove rada niti finansijske, niti o radu, napravljeni su finasijski prekršaji, samo za službena putovanja potrošeno je hiljadu sto puta više nego što je predviđeno, u FCS smo se sreli s nepoštovanjem propisa o radu ustanova culture – kazao je Tasić.
On je rekao da Ministarstvo mora reagovati na to, jer je dužno da vodi brigu o ustanovama kulture i dodao da „onaj ko je katastrofalno poslovao nekoliko godina ne može da vodi ustanovu“. Tasić je ocenio da ponekad vrsni umetnici ili teoretičari nisu vični u rukovođenju i dodao da je i Ministarstvo kulture krivo što ih nije podučilo.
Povezana vest:  Džoni Dep kao indijanac u Diznijevom filmu