Galeb1

Nahod Simeon i Galeb u martu u SNP-u

Dve predstave slovenačkog reditelja Tomija Janežiča, Nahod Simeon i Galeb, koje publici donose potpuno drugačije pozorišno iskustvo, biće u martu ponovo izvedene u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Publika će po prvi put ove sezone videti scenski spektakl Nahod Simeon 6. i 7. marta na sceni „Pera Dobrinović“ s početkom u 19.30, dok će Galeb biti izveden 14. i 15. marta od 17.00 na istoj sceni.
Zbog jedinstvene i složene produkcije, ove predstave se ne igraju često, ali spadaju u teatarska ostvarenja koja publika dugo pamti. Nahod Simeon donosi pravu scensku magiju, gde cirkusanti, kaluđeri, skitnice, guske, koze, konji, ribe, automobil koji se parkira tik ispred vas, brišu granicu između teatra i stvarnog života. Tekst Nahod Simeon Milena Marković napisala je po porudžbini Srpskog narodnog pozorišta, a inspiraciju za tekst pronašla je u narodnoj pesmi i istoimenoj Sterijinoj drami u kojoj je centralni motiv ljubav između Simeona i Zulme, carice grada Janje, za koju se na kraju, u konačnom prepoznavanju, ispostavlja da je Simeonova majka.
Predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Sterijinog pozorja, i bila apsolutni pobednik 52. Sterijinog pozorja sa osam nagrada, osvojivši i publiku i kritiku. U predstavi igraju Stefan Šeref, Jasna Đuričić, Boris Isaković, Jugoslav Krajnov i drugi.
Reditelj Tomi Janežič postavio je Galeba radeći sa postdiplomskim studentima glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, njihovim profesorime i glumcima SNP-a. Čuveni Čehovljev komad na ovaj način kroz četiri čina govori o umetnosti, zaljubljivanju, snovima, posedovanju i sudbini. I sve traje bezmalo sedam sati. Onih sedam sati kada u pozorištu potpuno zaboravite na vreme, i prepustite se magiji teatra.
U predstavi igraju Jasna Đuričić, Filip Đurić, Boris Isaković, Draginja Voganjac, Dušan Jakišić, Boris Liješević, Milica Janevski, Deneš Debrei, Tijana Marković, Milica Trifunović, Ivana Vuković, Dimitrije Dinić, Jovan Živanović i Dušan Mamula. Muziku za predstavu potpisuje Isidora Žebeljan.
Ulaznice su u prodaji na blagajni Srpskog narodnog pozorišta: za predstavu Nahod Simeon po ceni od 400 do 600 dinara, a za predstavu Galeb po ceni od 600 dinara. Mogu se rezervisati i putem sajta www.snp.org.rs. Za studente, đake, penzionere, kao i za grupne posete, obezbeđen je popust 50% od cene ulaznice.

Povezana vest:  Nagrada "Tronoški rodoslov" Goranu Milašinoviću