11 BFINajbolja američka plesna kompanija otvara 11. BFI

Jedanaesti Beogradski festival igre večeras će u Sava centru otvoriti jedna od najpopularnijih i najpoznatijih američkih plesnih kompanija Habard strit dens (Hubbard Street Dance) iz Čikaga celovečernjim baletom španskog koreografa i igrača Alehandra Serude „Hiljadu delova“.
Osnivač BFI Aja Jung kazala je da se festival tradicionalno otvara u Sava centru, na ovoj sceni ljubitelji igre gledaće čak tri produkcije.
Festival će otvoriti trupa iz Čikaga koja ima glavnu kompaniju od 23 igrača i drugu trupu od šest mladih igrača.
Trupa gostuje na svetskim plesnim scenama i igra na svojoj sceni u Čikagu, ima podmladak koji tek stasava za velike produkcije i školu tako da je je to jedna potpuna plesna zajednica,kayala je Jung.
Na 11.BFI trupa iz Čikaga je došla sa prvom postavkom, predvođena mladim i popularnim koreografom Serudom koji je pre dve godine oduševio beogradsku publiku svojom postavkom za Nacionalnu plesnu kompaniju iz Madrida.
Inspiracija Serudi za njegov prvi celovečernji balet u kome će i igrati su vitraži Marka Šagala. Balet je kreiran za 35.godišnjicu Habard strit kompanije.
Umetnik čiji rad beogradska publika poznaje sa prethodnih festivala igre, još uvek aktivan igrač i uspešan koreograf Seruda rekao je da je „Hiljadu delova“ njegov prvi celovečernji balet koji je kreairao i da je ono od početka nosilo veliko uzbu?enje.
-Nisam znao mnogo o Šagalu ali kada sam prvi put video „Američke prozore“ otkrio sam njihovu magiju, osetio neku posebnu misteriju, smatrao sam da prosto moram da napravim nešto, međutim, bilo je potrebno uvesti publiku u ono što sam ja video i osetio – isrpičao je Seruda na susretu sa novinarima.
Koreograf plesne kompanije iz Čikaga od 2009.godine istakao je da su za komad pođednako važni scenografija, kostim koje je radio Tomas Mika i dizajn svetla Majkla Korsa. Oni imaju veliku ulogu u komadu, oni su ti koji kreiraju boje i vidljivost.
Prema rečima Serude, nije bilo lako napraviti celovečernji komad koji nema literalni predložak, treba održati pažnju publike kada nemate priču ali zajedno sa svojim kolegama napravio je fantastično putovanje kroz emocije. On je pozvao beogradsku publiku da dođe bez očekivanja i da se opuste jer ovaj komad “radi“ na lični doživljaj.
Karte za večerašnje otvaranje 11.BFI su gotovo rasprodate.

Povezana vest:  Sjajna akcija povodom Svetskog dana deteta u Vulkan knjižarama