001Počinju „Dositejevi aprilski dani“
Manifestacija „Dositejevi aprilski dani“ počinje u sredu i biće obeležena promocijama knjiga, izložbom ilustracija, koncertom povodom Svetskog dana knjige, školskim takmičenjima i književnim susretima.
Manifestacija će početi promocijom knjige „Izabrane basne“ Dositeja Obradovića i otvaranjem izložbe akvarela Predraga Todorovića, koje će posetioci moći da vide narednih mesec dana, izjavila je upravnica Zadužbine „Dositej Obradović“ Mirjana Dragaš.
Dobrotvorni koncert povodom Svetskog dana knjige pod nazivom: „Dositejev evropski put“ – koncert za čembalo i glumca biće održan u petak 23. aprila u Svečanoj sali Starog dvora.Na koncertu će muzikom i tekstom, u izvodjenju Smiljke Isaković i Tanasija Uzunovića, biti dočarana Dositejeva vizija kulture, navela je Dragaš predstavljajući program manifestacije. Ona je objasnila da će to istovremeno biti i dobrotvorna akcija jer će „Zavod za udžbenike“, Zadužbina „Dositej Obradović“ i gosti koncerta darovati knjige za obnovu fonda biblioteku Osnovne škole „Knez Sima Marković“ u Barajevu.
Tradicionalni Književni salona „Kod Dositeja“ biće održan 27. aprila u prostorijama Zadužbine i na njemu će biti reči o knjizi Radovana Kovačevića: „Otkrivanje Mediterana, Dositej Obradović na Sredozemlju 1761-1771“.
Na školskim takmičenjima će se okupiti veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola, rekla je Dragaševa istakavši da je i ove godine Zadužbina raspisala konkurs za srednjoškolce iz zemlje, zagraničja i dijaspore pod nazivom: „Iduć’ uči, u vekove gledaj“. Za učenike trećeg i četvrtog razreda osnovne škole, kako je kazala, biće organizovana „Radionica basnopisaca“ u kojoj će da pišu i ilustruju vlastite basne, a najbolji radovi biće poslati Zadužbini, čiji će žiri početkom juna proglasiti pobednike.
Pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, ove godine će prvi put biti realizovan ogledni projekat „Radionica  jezikoslovaca – od A do Š“. Cilj projekta je istraživanje komunikacije mladih u osnovnoj školi, upotreba žargona u svakodnevnom govoru, govor interneta, fejsbuka i sms poruka, objasnila je Dragaševa.
Generalni sekretar organizacije „Prijatelji dece Voždovca“ Božidar Delić najavio je početak rada žirija za nagradu dečje kritike „Dositejevo pero“ koju su ustanovili gradski Sekretarijat za kulturu,  Bibliotekom grada Beograda i Biblioteka „Dositej Obradović“. Delić je objasnio da će knjige objavljene u prethodnoj godini čitati 264 mališana iz četiri beogradske opštine i deliti ocene od jedan plus do pet plus, a pobedniku će 7. oktobra u okviru manifestacije „Dečja nedelja“ biti dodeljena plaketa „Dositejevo pero“.
Manifestacija „Dositejevi aprilski dani“ organizovana je drugi put  pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, a održava se u aprilu jer je tog meseca 1783. u delima „Pismo Haralampiju“ i „Život i priključenija“ Dositej Obradović objavio svoj prosvetiteljski i književni program.
Povezana vest:  Završen 18. međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, spisak nagrađenih