Vranje 2

SVETSKI FENOMEN EL SISTEMA U VRANJU

Na konferenciji za novinare održanoj u EU Info Centru, predstavnice udruženja Mjuzik Art Prodžekt predstavile su novinarima dosadašnje uspehe socijalno–inkluzivnog muzičkog programa El Sistema koji se od pre godinu i po dana sprovodi u Srbiji, a od nedavno i deca iz Vranja i okoline imaju mogućnost da učestvuju toj muzičkoj platformi za oplemenjivanje i unapređenje života najmlađih. Program uključuje decu korisnike Centara za socijalni rad i đake muzičkih škola u šest gradova širom zemlje. Na konferenciji su najavljene i ostale aktivnosti koje čakaju udruženje Mjuzik Art Prodžekt.
„Započeli smo obuku U Srbiji pre četiri godine kada smo prvi put doveli Franciska Floresa, venecuelanskog trubača, koji je tri godine zaredom podučavao naše đake, studente i profesore. Sada program El Sistema sprovodimo u i Vranju, gde sa mladim trubačima rade, osim naših profesora, i gostujući strani predavači. Cilj nam je da u program, koji sprovodimo u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“, uključimo i decu Romskog kulturnog centra Vranjske Banje i svu ostalu zainteresovanu decu Vranja i okoline“, rekla je Đurđa Papazoglu, predsednica udruženja Mjuzik Art Prožekt i dodaje: “ škola „Stevan Mokranjac“ po završetku projekta nastaviće da radi na isti način, jer su rezultati postignuti za četiri meseca pokazali da postoji potreba za grupnom nastavom gde deca brže uče, slobodnija su i opuštenija. Završni koncert biće održan 15. maja u sali Doma Vojske u Vranju a na sceni će se naći stotinu učesnika projekta.“

Povezana vest:  Bukerova nagrada za roman "The Testaments" Margaret Atvud

Drugi projekat u okviru MAP-a „Orkestri i horovi nade“ sprovodi se uz podršku programa Evropski PROGRES, koji finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije. Do sada je održan jedan masterklas kada je sa decom radio mladi španski trubač Serhio Domingo a posle čega je usledio koncert u sali Doma Vojske u Vranju.

„Nakon sledećeg koncerta 27. aprila, uslediće još jedan masterklas koji će okupiti ne samo decu Vranja i okoline već i đake muzičkih škola Jagodine i Paraćina“ – najavila je Marijana Milošević Simić, menadžer projekta. „Tako ćemo oformiti jedan veliki hor i orkestar u kome će deca iz tri grada svirati, pevati, vežbati i nastupiti zajedno. Ovakve situacije su za njih dragocene, podstiču druženje, vršnjačko učenje, timski duh i stvaraju zajednička iskustva koja će zauvek pamtiti“.

Povezana vest:  Javni čas polaznika Pozorišne radionice Kulturnog centra Inđija