Petnaesta regionalna Noć knjige u organizaciji Lagune i knjižarskog lanca Delfi, pod pokroviteljstvom Eurobank Srbija,za nama jei još jednom smo je proveli u fantastičnoj atmosferi u kojoj je knjiga bila glavna zvezda!

Iako je petak, 16. decembar, bio jedan od hladnijih dana u mesecu, svi ljubitelji dobre knjige rado su se odazvali pozivu da učestvuju u Noći knjige. Više od 50.000 ljudi za samo sedam sati prošetalo je knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Najtraženiji naslov u Noći knjige bio je „Tvoj anđeo čuvar“ Mirjane Bobić Mojsilović. Uzbudljiva, duhovita i potresna priča o ljubavi, ljubomori, padu i ustajanju, o gubitku i ponovnom osvajanju vlastitog života okosnica je ovog romana.

Na drugom mestu je knjiga Paula Koelja „Špijunka“, a na trećem nova knjiga Jelice Greganović „Zovem se mama“. Da najmlađi čitaoci u Srbiji obožavaju Uroša Petrovića pokazuje i činjenica da je njegova knjiga „Marta Smart i Vašar zagonetki“ bila među najtraženijima u Noći knjige.

Povezana vest:  Marvel Universe superjunaci oživljavaju na porodičnoj predstavi koja stiže u Hrvatsku po prvi put

Evo i liste najtraženijih knjiga:

„Tvoj anđeo čuvar“, Marijana Bobić Mojslović

„Špijunka“,PauloKoeljo

„Zovem se mama“, Jelica Greganović

„Marta Smart i Vašar zagonetki“, Uroš Petrović

„Žena“, Simonida Milojković

„Šangajska princeza“,Danjan Čen

„Policija“, Ju Nesbe

„Juda“,AmosOz

„Pećina“,ŽozeSaramago

„Kralj Milutin“, Luka Mičeta

U knjižarama se mogao videti prizor dugih redova kupaca sa pregršt knjiga u rukama kako strpljivo čekaju u redu ispred blagajne. Među kupcima je bilo i roditelja sa decom,ali i tinejdžera i penzionera, što je potvrda da u Srbiji ima čitalaca svih uzrasta koji uz pristupačne cene, kao što je u petak bio slučaj, rado izdvajaju novac za knjige.

Petnaesta Noć knjige održala se na čak pedeset tri lokacije u dvadeset šest gradova u Srbiji i regionu.

Čitaoci su iskoristili ogromne popuste na celokupnu Laguninu produkciju, na knjige drugih izdavača, knjige na stranim jezicima i gift program, ali su imali prilike da se druže i sa svojim omiljenim piscima.

Povezana vest:  Mali princ u izdanju Lagune

Popularni dečji pisac Uroš Petrović izrazio je zadovoljstvo zbog Noći knjige: „Scenu građana Srbije koji ruku punih knjiga strpljivo stoje u redovima proglasio bih utiskom godine – toliko je inspirativna, važna i začudna. Tako je i Noć knjige stekla svoj oreol čarolije, ne manje tajanstven i bleštav od ostalih zimskih praznika.“

I ovog puta Noći knjige su se priključile brojne biblioteke koje su odobravale popust na godišnju članarinu i organizovale sopstveni program promocije knjige i čitanja.

Oni koji nisu želeli da udobnost svojih domova zamene za čekanje u redu mogli su da iskoriste povoljnosti i kupuju u Noći knjige i u najvećoj onlajn knjižari www.delfi.rs, gde je ovog puta zabeležena rekordna poseta.

Noć knjige obeležili su i sjajni pokloni prijatelja manifestacije: Bambi sa brendovima Plazma, Josh, Wellness, kompanija Lavirint, Neoplanta, Nescafe, CocaCola, Avon, Generali, Henkel sa brendovima Persil, Silan, Bref, Bioten, STR8, Pharmanova, Aleva, Himalaya, Golden Rose, Lomax, Dobra zobena-ovsena kaša, Čačanskichips, Dr Oetker, Magicbox, Galenika, Alpro, Sensodyne, Teekanne, Chio, McDonalds, Ziaja, Tradeexpres, Evelinecosmetics, Krauterhof, St. George, KFC, Palmolive, Kotanyi, Frosck, BDR media, Olimp Zvezdara, Cineplexx, Ustanova kulture Vuk Karadžić, Bitef teatar, pozorište Slavija, pozorište Boško Buha, teatar CarteBlanche, Pozorište na Terazijama, pozorište Pinokio i Narodno pozorište.

Povezana vest:  Petak 13. ne mora da bude malerozan - uz dobre knjige i popust!

Samo u knjižarama Delfi do petka, 23. decembra,važiće popust do 20% na knjige drugih izdavača: Agape knjiga, Agora, Algoritam, Arhipelag, Book, Booka, Clio, Čarobna knjiga, Data Status, Dereta, DexyCo, Draslar partner, Evro Book, Fabrika slova, Finesa, Geopoetika, Global Press, Globosino, Heliks, Sezam Book, Kontrast, Kreativni centar, Leo Commerce, Lom, Mascom, MibaBooks, Novosti, Nova Knjiga Plus, Odiseja, Orfelin, Paideia, Paladin, Pčelica, Psihopolis, Publik Praktikum, Samizdat, Službeni glasnik, Solaris, Srpska reč, Urban Reads, Valera, Verba, Viaprint, Vukotić media, Vulkan.

Uživajte u čitanju i vidimo se u novoj Noći knjige u junu 2017. godine!