Boban Markovic Orkestar 1

ORKESTAR BOBANA MARKOVIĆA I CRNE MAMBE NA MIKSER FESTIVALU

Osmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se peti put u beogradskom kvartu Savamala, od 8. do 12. juna 2016. godine pod sloganom „Osetljivo društvo / Sensitive Society“, snažno obojen temama rodne ravnopravnosti i ženskog stvaralaštva, društvene jednakosti, otvorenog dijaloga, mulikulturalnosti i efikasnijeg rešavanja konflikta.
Na glavnom stejdžu, na Miksalištu u Mostarskoj 5, smenjivaće se muzičke veličine iz regiona koje su u značajnoj meri doprinele definisanju balkanskog zvuka, a četvrti dan Mikser festivala, 11. jun, biće u znaku legende romske muzike, Šabana Bajramovića. Povodom 80 godina od rođenja i osam godina od smrti Šabana Bajramovića, na bini Miksališta nastupiće Šabanov orkestar „Crne Mambe“ i specijalni gost iznenađenja, dok će nakon njih na binu stupiti „kraljevi srpske trube“, Orkestar Bobana Markovića.

Povezana vest:  Alesso, Dimitri Vegas & Like Mike i Sofi Tukker predvode pojačanje Glavne bine EXIT Festivala!

U subotu, 11. juna, na glavnom stejdžu Mikser festivala, nastupiće orkestar „Crne mambe“ iz Niša, poznat po sjajnoj zabavi koju donose kombinujući zvuke trube, jazz i bluez ritmove. Orkestar je, sa ciljem da ostavi originalan pečat u muzičkoj istoriji Balkana, sedamdesetih godina osnovao kralj romske muzike, Šaban Bajramović, a „Crne mambe“ će upravo u njegovu čast svirati na bini Miksališta. Veče će biti započeto projekcijom filma „Šaban“ Miloša Stojanovića, a „Crnim mambama“ će se na bini pridružiti i specijalni gosti, muzičari koji su sarađivali ili bili inspirisani njegovim stvaralaštvom, koji će dodatno upriličiti veče posvećeno umetniku koji je ostavio neizbrisiv trag u world music žanru.

Povezana vest:  Dragačevski sabor dosad posetilo 100.000 ljudi

Četvrtog dana Mikser festivala, nastupiće i neprikosnoveni vladari srpske trube, Orkestar Bobana Markovića. Nekoliko puta u karijeri proglašavani najboljim orkestrom u našoj zemlji, njihova muzika definisana je zvukom romskog nasleđa, uz uticaje drugih bliskih muzičkih i kulturnih tradicija. Boban Marković, koji je svoju prvu među mnogima „Prvu trubu Guče“ osvojio sa samo 20 godina, kasnije ovenčan nagradom „Maestro trube“ i nagadom „Songlines“ magazina za najboljeg trubača na svetu, najavio je da će specijalno na Mikser festivalu, odsvirati i otpevati pesmu Šabana Bajramovića, uz već prepoznatljiv bogat repertoar

Povezana vest:  Album Sevdah bejbi besplatno na internetu

Ulaznice za četvrti dan Mikser festivala, 11. jun, dostupne su na svim prodajnim mestima Gigs Tix-a (Mikser House, Vulkan knjižare, Corner Shopovi) po pretrpodajnoj ceni od 900 dinara do 15. maja. Od 15. maja, cena ulaznice biće 1200 dinara.