Kratki Metar Plakat copyJubilarni festival „kratkog metra“ od 2. do 6. aprila

Jedan od najvažnijih festivala u regionu kada je reč o dokumentarnom i kratkom filmu, a svakako jedna od najdugovečnijih evropskih filmskih manifestacija – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma ovog proleća obeležava 60 godina postojanja.
Osnovan 1953. u Puli kao Festival jugoslovenskog filma, popularni „kratki metar“ ove godine biće održan od 2. do 6. aprila u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra i bioskopu Fontana.
Za nagrade festivala takmičiće se 48 inostranih i 35 domaćih filmova u četiri kategorije: dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni film, najavio je danas organizator – Direkcija Festa.
Domaći takmičarski program će, uz standardno dobra ostvarenja nezavisne produkcije, Fakulteta dramskih umetnosti, Akademije umetnosti, Doma kulture Studentski grad i filmskog kampa Interakcija, premijerno za našu publiku prikazati dva filma koji su postigli zapaženi uspeh na nedavnom festivalu u Berlinu.
To su animirani film “Rabbitland“ i dokumentarni film “Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“.
„Kratki metar“ će pored takmičarskog imati osam pratećih programa. To su izabrani filmovi sa Short Shorts festivala u Tokiju u programu „Made in Japan“, zatim „London Calling“ sa najboljim filmovima London Short Film Festivala, kao i „Kontrasti Rusije: Patriote i bludnici“ – o oprečnostima moderne Rusije, od političkog fanatizma do raskalašnog noćnog života.
Sa istoka stiže program „Angry Ukrainians“, sastavljen od filmova istoimenog pokreta filmskih autora koji se bave problemima moderne Ukrajine. Za ljubitelje muzike i dokumentaraca tu je program „Rockumentary Revolutions“ sa filmovima “Otroci socijalizma“ o istoimenoj slovenačkoj pank grupi i “How we played the revolution“ o litvanskoj “raspevanoj“ revoluciji.
Ostvarenja iz regiona biće predstavljena u programu „Komšiluk“, koji ove godine ima poseban fokus na novi crnogorski film, a autori su studenti Fakulteta dramskih umetnosti sa Cetinja.
Tradicionalni prateći program „Vrelo“ baviće se temom art terapije kroz prizmu pet dokumentarnih i kratkih igranih filmova iz Evrope i Južne Amerike.
Putujući festival UNAFF donosi dokumentarni film “Sing your song“ o Hariju Belafonteu i njegovoj ulozi u pokretu za ljudska prava u Severnoj Americi.
Povodom jubileja, pre festivala biće organizovana izložba u Domu omladine, specijalna projekcija filmova iz arhive „Dunav filma“ i promocija knjige o Milenku Štrpcu.

Povezana vest:  Objavljen program 2. Dead Lake Festivala