Evropski-Film-Plakat-2013Sutra počinju Dani evropskog filma u DOB

Festival evropskog filma na kome će pod sloganom „Dve strane života“ do 21. maja biti prikazan 21 film iz zemalja članica Evropske unije, počinje večeras u Velikoj sali Doma omladine Beograda.
Festival otvara film „Krugovi“ Srdana Golubovića, prvi srpski film učesnik prestižnog Sandnes festivala i dobitnik nagrade za režiju na festivalu u Visbadenu.
U filmu igraju Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, a projekcija počinje u 19 sati. Ulaz je slobodan kao i na ostalih 20 filmova koji će biti prikazani tokom Dana evropskog filma koji su organizovali Delegacija EU, EUNIC, Informativni centar Evropske Unije i DOB.
Među filmovima koji će biti prikazani na festivalu su kanski pobednik „Ljubav?, pobednik berlinskog festivala ?Cezar mora umreti?, najnovija produkcija HBO kanala „Gorući grm? ali i filmovi poznatih reditelja Larsa Fon Trira i Manuela De Oliviere.
Nakon projekcije „Krugova“ u 21 sat je italijanski film „Cezar mora umreti“ (Cesare deve morire) u režiji Paola Tavianija, laureat Berlinskog ?Zlatnog medveda?, dobitnik nagrade Ekumenskog žirija kao i brojnih nacionalnih nagrada.
Sutra u 18 sati je projekcija britanskog filma „Udala sam se za Srbina“, dokumentarac o četiri engleskinje koje su se udale za Srbe a nakon projekcije je diskusija s autorima filma.
Iste večeri u 21 sat je film „Ekscentričnosti jedne plavuše“ iz Portugala, koji je režirao Manoel de Oliveira, najstariji živi reditelj koji još uvek radi (102 godine).
U petak, 17. maja je irski film „Kelsova tajna“ u režiji Toma Mora i Nore Tumej, animirani film zasnovan na keltskom folkloru, za decu i odrasle, bugarski film „Tragovi u pesku“ reditelja Ivajla Hristova i francuski „Zbogom, Gari“ u režiji Nasima Amuče.
U subotu, 18. maja projekcije počinju u 15 sati slovenačkim filmom „Piran“ reditelja Gorana Vojnovića, sledi holandski film „Oluja“ reditelja Bena Sombogarta, film „Ognjeni grm“ HBO Europe u režiji Agnješke Holand o Janu Palahu i događajima koji su promenili savremenu Češku.U 21 sat počinje projekcija filma „Ljubav“ (Austrija, Nemačka, Francuska) reditelja Mišela Haneke.
U nedelju, 19. maja program počinje u 15 sati švedskim filmom „Blizanci“ reditelja Aksela Danielsona, sledi austrijski film „Pljačkaš“ reditelja Benjamina Heisenberga, španski film „Ponedeljci na suncu“, režija Fernando Leon de Aranoa, grčki film „Carigradska kuhinja“ režija Tasos Boulmetis.
U ponedeljak, 20. maja je mađarski film „Istražitelj“ u režiji Atile Gigora, slovački „Istorija kuvanja“ režija Peter Kerekes, nemački „Dani koji dolaze“ režija Lars Kraume.
Festival se zatvara u utorak, 21. maja filmovima „Svetla u sutonu“ iz Finske, režija Aki Kaurismaki, „Divovi“ iz Belgije, režija Bouli Laners, „Melanholija“ iz Danske reditelj Lars Fon Trir.

Povezana vest:  Počinje filmski festival u San Sebastijanu