Posle bombiVARŠAVSKI GRAND PRIX SRPSKOM FILMU

Novi dokumentarni film beogradskog reditelja Boška Savkovića, „Posle bombi“, osvojio je sinoć GRAND PRIX filmskog festivala „Film, Art and Tour“, koji se uz podršku Poljske filmske Akademije, po osmi put održao u Varšavi. Savković je sinoć u Varšavi nagrađen i nagradom za najbolji ekološki film festivala.
Film „Posle bombi“ govori o drveću koje je posle NATO agresije 1999. godine, počelo da raste na krovu bivše zgrade Generalštaba JNA, u centru Beograda. Film na neobičan način prati rast tog drveća i jedne devojčice koja je začeta dok su padale bombe. Film su zajednički potpisali produkcijska kuća „Alternativa“ i NVO „Nekompromitovani intelektualci beogradski“, koji su radili uz podršku gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, grada Beograda.
„Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda je sa zadovoljstvom podržao ovaj projekat i veoma nam je drago zbog internacionalnog uspeha filma. Smatramo da upravo ovaj film pokazuje neverovatnu moć prirode koja želi da opstane uprkos svemu.“ – rekao je Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine.
„Posebna čast mi je bila ta što sam nagradu primio lično od Zbigmiewa Žmudzkog, filmskog producenta osvajača Oskara za animirani film „Petar i vuk“, člana Poljske filmske Akademije i predsednika ovogodišnjeg žirija“ – rekao je Savković koji je do sada osvojio 34 međunarodna priznanja za svoja dokumentarna filmska ostvarenja.

Povezana vest:  Uskoro 9. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest