beldocs_2010„Beldoks 2010“ od 13. do 20. aprila

 

Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldocs 2010“ održaće se od 13. do 20. aprila, a u okviru pet programskih celina biće prikazano 51 ostvarenje iz 31 zemlje sveta, najavio je danas na konferenciji za novinare direktor festivala Mladen Vušurović.

Tokom osam dana festivala biće prikazano 18 dokumentarnih filmova u međunarodnom takmičarskom programu, u selekciji Borisa Mitića i Vušurovića, dok će u regionalnoj takmičarskoj slekciji publika imati priliku da vidi 13 ostvarenja po izboru Igora Toholja, među kojima je osam domaćih dokumentaraca.

Povezana vest:  Novi film o Džejmsu Bondu 23. oktobra 2015. godine

Treće izdanje „Beldoksa“ obuhvatiće i tri nova programa – „Žiri je uvek u pravu“, „Fokus Rusija“ i „Beldoks pro“.

U okviru programa „Žiri je uvek u pravu“ biće prikazano šest filmova – dobitnik 82. nagrade Oskar „Zaliv“ (The Cove) Lujia Psihojosa (Louie Psihoyos), tri kandidata za nagradu Oskar, kandidat za BAFTA nagradu Britanske akademije za film, kao i najbolji film 2009. po mišljenju Evropske filmske akademije „Zvuci insekata – zapis mumije“ (The Sound of Insects – Record of Mummy) Petera Lihta.

„Fokus Rusija“ obuhvatiće 10 ostvarenja ruske kinematografije, a prema rečima Vušurovića zemlja u fokusu će se svake godine menjati, pa će tako 2011. posebna pažnja biti posvećena iranskom filmu.

Povezana vest:  Održana beogradska premijera filma „Bilo jednom u Holivudu“ u bioskopu Cineplexx

Ove godine osmišljen je i poseban program „Beldoks pro“, namenjen profesionalcima, ali i početnicima u sferi dokumentarnog filma, u okviru koga će biti održane dve tribine i dva master klasa, ali i predstavljen finski Festival dokumentarnog filma „DocPoint“ o kome će govoriti umetnička direktorka tog festivala i članica žirija „Beldoks“ Elizabet Maršan.

O koprodukciji u filmskoj umetnosti govoriće direktorka Instituta za dokumentarni film u Pragu Andrea Prengiova, tribinu posvećenu finansiranju dokumentarnog filma u Srbiji vodiće rediteljka Andrijana Stojković, dok će master klasove održati Vušurović i švajcarski reditelj Kristijan Frej.

Povezana vest:  Raskinuli Eva Longorija i Eduardo Kruz

O najboljem filmu u međunarodnoj selekciji odlučivaće žiri u sastavu: Aleksandar Kostić, Elizabet Maršan i Maksimilijan Pleto, dok će Marko Babac, Oliver Sertić i Petra Seliškar odabrati najbolji film u regionalnoj selekciji.

Organizatori su najavili tematski i stilski raznovrstan program, koji će se odvijati u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Domu kulture „Studentski grad“, Dvorani Kulturnog centra Beograd i „Art bioskopu“, a učešće na festivalu potvrdilo je oko 30 gostiju.