prociscenjeTriler „Pročišćenje“ od 13. juna u bioskopima

Triler „Pročišćenje“ reditelja Džejmsa Demonaka biće od 13. juna na redovnom repertoaru domaćih bioskopa, najavio je danas distributer „Taramaunt“.
Autor ostvarenja „Pregovarač“, „Napad na policijsku stanicu 13“, „Steten Ajlend“, „Njujork“, veteran u stvaranju napetih trilera, inspiraciju da napiše scenario za „Pročišćenje“ dobio je kada je njega i njegovu ženu umalo ubio razuzdani vozač.
-Potpuno pobesneo, izašao sam iz kola s namerom da se s njim obračunam na licu mesta. Međutim, moja žena me je sprečila u tome. Kada smo se vratili u automobil, ona mi je rekla: -Zar ne bi bilo sjajno, kada bi svako imao fore da jednom godišnje sredi nekoga?’ Ja sam pomislio da je to veoma mračna misao, posebno za jednog lekara, ali još dugo sam razmišljao o tome – priseća se reditelj.
Nekoliko godina kasnije, dok je snimao u Kanadi, Demonako je primetio da su priče kojima se bave tamošnje televizije mnogo pozitivnije, skoro bez nasilja, za razliku od onoga na šta je navikao u SAD.
Došao je do zaključka da američki mediji ne mogu ni da zamisle program bez nasilja, te je rešio da napiše priču o tome kuda sve može da ode društvo.
Demonako je pisao o Novoj Americi, u kojoj je nezaposlenost jedan procenat, a siromašni nikada ne prelaze pet procenata od ukupne populacije.
Vlada u klasičnom smislu više ne postoji, ali tu je režim – Novi osnivači Amerike, koji problem nasilja i kriminala rešavaju tako što dozvoljavaju građanima da tokom jedne noći godišnje mogu da počine i najgore zlodelo, a da za to ne budu kažnjeni. U središtu radnje filma „Pročišćenje“ je porodica koja u noći kada je sve dozvoljeno otkriva uljeza u svojoj kući.
Glavne uloge tumače Itan Hok, Lena Hedi, Rajs Vejkfild, Mark Burkholder, Adelejde Kejn.

Povezana vest:  Jojo Rabbit premijerno na 48. FEST-u