KZN 1. jul 2013 2Raznovrsan program 20. Festivala evropskog filma na Paliću

Na svečanom otvaranju jubilarnog, 20. Festivala evropskog filma (FEF) 13. jula na Letnjoj pozornici na Paliću biće uručene nagrade „Aleksandar Lifka“ istaknutim rediteljima Nikiti Mihalkovu i Emiru Kusturici i prikazan kratki dokumentarac Sabolča Tolnaija o proteklih deset godina, od kako je ovaj festival posvećen evropskom filmu.
Glavni takmičarski program počeće izuzetnim filmom „Kongres“ izraelskog oskarovca Arija Folmana, koji je snimljen u koprodukciji Izraela, Nemačke i još četiri evropske zemlje.
Do 19. jula u konkurenciji za Zlatni toranj i druge nagrade učestvuje 14 filmova u selekciji Nikolaja Nikitina, najavio je danas na konferenciji za novinare selektor programa „Paralele i sudari“ i „Mladi duh Evrope“ Petar Mitrić.
On je iz glavnog programa izdvojio i holandski film „Borgman“ Aleksa van Varmerdama, koji je podelio kritiku u Kanu, ruski „Dug i srećan život“ Borisa Hlebnjikova – učesnika takmičarskog programa Berlinala, slovačcki „Moj pas Kiler“ Mire Fornaj koja je osvojila „Zlatnog tigra“ u Roterdamu, turski „Vi osvetljavate noć“ novog autora Onura Unluja koji dobija izvanredne kritike u svetu, kao i film „Krugovi“ srpskog reditelja Srdana Golubovića.
Njih će ocenjivati žiri čiji je predsednik srpski reditelj Srđan Dragojević, a članovi britanski producent Ešli Horner, turska glumica Nurgul Jesilkaj, češka filmska poslenica Marketa Hodouskova i francuska kritičarka Pamela Pianeza.
Program „Paralele i sudari“, sa deset filmova iz istočne Evrope, otvara ruski „Hoću i ja“ nedavno preminulog slavnog reditelja Alekseja Balabanova, a predstaviće ga njegov saradnik Oleg Verkuša, koji će biti gost na Paliću.
Mitrić je skrenuo pažnju i na „Sudiju“ autorke Kadri Kusar iz Estonije, „Hladnoću“ Ugura Jicela iz Turske, domaću premijeru „Odumiranja“ Miloša Pušića, koji upravo učestvuje na festivalu u Karlovim Varima, kao i „Istalgiju“ (Žal za istokom) Darije Oniščenko, u koprodukciji Ukrajine, Nemačke i Srbije.
Nagradu u ovom programu dodeljuje žiri kritike, čije su članice Karmen Grej (Velika Britanija), Irina Bilić (Francuska) i Kristina Đuković (Srbija).
Ciklus „Mladi duh Evrope“, koji traga za novim tokovima, predstaviće 13 kratkih i dugometražnih filmova, među kojima rad osmoro studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu „Gde je Nađa“, kao i animirani „Rebitlend“ Nikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković, koji je premijeru imao na Berlinalu.
Mitrić je preporučio i portugalske filmove „Bitka za Tabato“ Žoaoa Viane i „Jutro na dan Svetog Antonija“ Žoaoa Pedra Rodrigesa, kao i kontroverzni kratki film „Uživanje“ Nine Tiberg iz Švedske.
Festival čine i selekcije Novi turski film, Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci, Dečji program.
Predfestivalski progam počinje već danas ciklusom „Evropa i hrišćanstvo“, čiju je selekciju obavio, kao jedan od svojih poslednjih filmskih poslova, Dinko Tucaković, koji je iznenada preminuo u februaru ove godine.
Večeras počinje i retrospektiva „Pobednici Palića“, 6. i 7. jula biće prikazani filmovi dobitnika nagrade „Erste Andergraund spirit“ – braće Buharov, a od 8. do 12. jula omaž dobitnicima nagrade „Lifka“ sa izborom filmova Mihalkova i Kusturice.
Za 12. jul predviđen je i specijalni događaj u saradnji sa Britanskim filmskim institutom (BFI), koji je najavila Ivana Đurišić iz Britanskog saveta u Beogradu.
Biće prikazan nemi film Alfreda Hičkoka „Stanar“ iz 1926. godine, restaurisana verzija koja je deo projekta BFI za zaštitu filmske baštine i njenu promociju u svetu. Projekciju na otvorenom, ispred Gradske kuće u Subotici, pratiće nova muzika, naručena specijalno za taj film.
Tim povodom na Paliću će gostovati kustos BFI koji će sa stručnjacima iz Jugoslovenske kinoteke razgovarati o restauraciji vrednog filmskog nasleđa.
Direktor FEF-a za komunikacije Dejan Zvekić najavio je i druge goste. Posebnu pažnju privlači program Evropske filmske akademije (EFA) „Nedelja u pirodi“ u okviru kojeg će 18. jula predavanje održati slavni irski reditelj Džim Šeridan, a očekuje se i dolazak direktorke EFA Marijan Doring.

Povezana vest:  Aleksandar Sokurov dobitnik nagrade za životno delo „Pogled u svet: Vojislav Vučinić“ Festivala autorskog filma