parada scSrđan Dragojević predsednik žirija ovogodišnjeg FEF Palića

Predsednik petočlanog Žirija jubilarnog 20. Festivala evropskog filma na Paliću ove godine će biti poznati srpski režiser Srđan Dragojević.
Kako najavljuju organizatori, pored njega u žiriju će biti još i producent iz Velike Britanije Ešli Horner, turska glumica Nurgul Ješilčaj, član saveta CICAE iz Češke Marketa Hodouskova, i kritičarka iz Francuske Pamela Pianeca.
Žiri kritike u okviru programa „Paralele i sudari“ činiće Karmen Grej iz Velike Britanije, Irena Bilić iz Francuske i Kristina Đuković iz Srbije.
U 11 programskih celina jubilarnog festivala biti prikazan 91 film, što je više u odnosu na prethodne godine.
Festival će otvoriti film ‘Kongres’ Arija Folmana koji po rečima organizatora predstavlja „čudan spoj animacije i igranog filma i za koji se slobodno može reći da predstavlja vizuelni spektakl“.
Jedan od zanimljivijih filmova u okviru programa ‘Paralele i sudari’ biće ‘Hoću i ja’, poslednje ostvarenje nedavno preminulog Alekseja Balabanova, u kojem ruski reditelj najavljuje svoju smrt.
Domaća premijera u okviru ovog programa biće „Odumiranje“ Miloša Pušića, ostvarenje koje je napravljeno u srpsko-švajcarskoj koprodukciji.
Posebnu pažnju privućiće film ukrajinske rediteljske Darije Oniščenko „Žal za istokom (Istalgija)“ u kojem igraju i neki naši glumci, među kojima i Vuk Kostić.
Nagrada „Aleksandar Lifka“, čiji ovogodišnji dobitnici su Nikita Mihalkov i Emir Kusturica, biće dodeljena na otvaranju Festivala, 13. jula.
Među 150 zvanica na Palić 18. jula dolazi i Džim Šeridan, režiser čuvenih filmova kao što su „U ime oca“, „Moje levo stopalo“.
Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, biće održano od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.
S obzirom na bogat predfestivalski program, FEF Palić će ove godine ustvari trajati više od tri nedelje, odnosno od 2. do 26. jula.
Najbolje evropske filmove u Glavnom takmičarskom programu i ove godine posetioci će gledati na Letnjoj pozornici, koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji.
Festivalski program čini 11 filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade „Aleksandar Lifka“, Omaž program posvećen dobitniku nagrade „Erste Underground Spirit“, Novi turski film, Novi mađarski film, Evropa i hrišćanstvo, Ekološki dokumentarci, Pobednici Palića i Dečji program.

Povezana vest:  Objavljene nominacije za Zlatnu malinu