krugovi 1

Pobednik 42. Sofesta film „Krugovi“

Za najbolji film na 42. Sofestu žiri je proglasio „Krugove“ reditelja Srdana Golubovića u produkciji kuće „Baš čelik“, kojoj je pripala Velika statueta Sofest i novčani iznos od 200.000 dinara. Isti flm dobio je i nagradu publike – statuetu „Sloboda“ i 100.000 dinara.
Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada večeras je u Centru za kulturu Sopot završen festival na kojem je od 2. jula u takmičarskom programu učestvovalo deset srpskih igranih filmova snimljenih u proteklih godinu dana.
Predsednica žirija – glumica Dragana Varagić i članovi – profesor FDU Feti Dautović i reditelj Miroslav Terzić odluke su doneli jednoglasno.
U obrazloženje odluke za najbolji film ističe se da su „Krugovi“ – „priča o opraštanju koja nam je svima potrebna, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ispričana precizno i sa merom, emotivno i zaokruženo, spojivši sve elemente filmskog jezika u dragoceno kinematografsko iskustvo“.
Nagradu za najbolju režiju, koju čine statueta Sofest i novčani iznos od 100.000 dinara, dobio je Goran Marković za film „Falsifikator“ u kojem „preciznom rukom iskusni reditelj prepliće komično i tragično, pričajući o čoveku koji je na svoj način želeo da popravi svet, i prefinjenom filmskom poetikom priziva najbolje iz škole iz koje je potekao“.
Statuetu Sofest i 100.000 dinara za najbolji scenario dobili su Srđan Koljević i Melina Pota Koljević za „Krugove“ – „mozaik likova, vremena i prostora, dve paralelne priče koje u jednoj tački imaju zajedničku prošlost koja vezuje i obavezuje komplikovanu sadašnjost“.
Nagradu za najbolju mušku ulogu (statuetu Sofest i 70.000 dinara) dobio je Nikola Rakočević koji u filmu „Skidanje“, kako je obrazložio žiri, „autentično i harizmatično, preciznim glumačkim sredstvima i s lakoćom nosi priču predstavnika nove generacije“.
Isto priznanje u ženskoj konkurenciji dobila je Mirjana Karanović za ulogu u filmu „Vir“ u kojem je pokazala „vrhunsku školu glume“.
-Na tako malo prostora dato nam je tako mnogo, to može samo izuzetna glumica. Filmski festival u Sopotu otvorile su dve velike glumice, dve Mire, Mira Stupica i Mira Banjac, mi pridodajemo još jednu – istakao je žiri.
U ostalim kategorijama dodeljene su statuete Sofest i po 50.000 dinara. Dve nagrade dodeljene su posthumno – za najbolju scenografiju Veljku Despotoviću (Falsifikator), a za montažu Marku Glušcu (Krugovi). Za snimateljski rad nagrađen je Aleksandar Ilić (Krugovi), za kostim Ljiljana Petrović (Falsifikator) i za muziku Nevena Glušica i Nemanja Mosurović (Artiljero).

Povezana vest:  Filmski projekat "Varvari" uvršten u selekciju Balkan fonda