goran paskaljevicGoran Paskaljević počasni gost festivala u Limi

Međunarodni filmski festival u Limi ove godine je posebnu pažnju posvetio filmskom autoru Goranu Paskaljeviću, koji je i počasni gost ove filmske manifestacije pod pokroviteljstvom UNESKO-a.
Ovaj najznačajniji festival latinoameričkih filmova, koji se ove godine održava sedamnaesti put od 9. do 17. avgusta, prikazuje i dve retrospektive autora izvan Južne Amerike, odajući priznanje američkom dvostrukom oskarovcu Aleksandru Pejnu i našem proslavljenom reditelju, saopštila je produkcijska kuća Intermedia Network.
Paskaljević je u Limi prisustvovao gala premijeri svog najnovijeg filma „Kad svane dan“ i održao je predavanje pred punom salom novinara i filmskih kritičara iz svih delova Latino Američkog kontinenta, kao i zanatiželjnih gledalaca koji su prvi put imali prilike da vide filmove iz Srbije.
Uvodnu reč je dao američki filmski istoričar i kritičar „Njujork tajmsa“ Piter Bajskind.
Paskaljevićeva retrospektiva obuhvata šest naslova: „Tuđa Amerika“, „Bure baruta“, „San zimske noći“, „Optimisti“, „Medeni mesec!“ i „Kad svane dan“. Kopije ovih filmova ustupila je španska kinoteka koja će na proleće iduće godine organizovati retrospektive Paskaljevićevog filmskog stvaralaštva u Madridu i Barseloni.
Na svečanom otvaranju festivala, ministarka kulture Perua, Diana Alvarez Kalderon osvrnula se i na Paskaljevićev opus, nazivajući ga „rediteljem čiji su filmovi prevazišli nacionalne okvire, koji svojom univerzalnom humanističkom porukom, i pored geografske distance, duhovnim vrednostima spajaju narode i njihove culture“.

Povezana vest:  Festival italijanskog filma u Beogradu od 23. do 27. maja 2018.