KRSTAS„Krstaš“ – dobar istorijski roman M. A. Ajznera

Izdavačka kuća „Vulkan“ objavila je izvanredan prvenac Majkla Aleksandera Ajznera, istorijski roman „Krstaš“.
Kao što se može naslutiti iz naslova, roman se dešava u vreme krstaških ratova, tačije 1275. godine kada se u španskom cistercitskom manastiru monah Lukas upliće u složen slučaj egzorcizma Fransiska de Montkade, naslednika jedne od najmoćnijih plemićkih loza.
Po izbavljenju iz saracenskog ropstva i godina provedenih u krstaškim ratovima, Montkada leži okovan u samici opsednut đavolom. Njegov otac ponudio je crkvi trećinu ogromnog imanja ako Fransisko preživi surovi obred isterivanja đavola koji mu sleduje.
Lukas, koji se sa Fransiskom poznaje još iz detinjstva, pokušava da probije oklop ćutnje i beznađa samo da bi saznao da je Fransiskovo ludilo zaštita od opasnog neprijatelja…
Kroz roman se vešto prepliću dve priče – priča o Montkadi i Lukasu koji sanja o slavi unutar Crkve. Ispostavlja se da se spasenje ne odnosi samo na Montkadu već i na Lukasa a Ajzner, diplomac sa Jejla koji se bavi i humanitarnim radom, se umešno kreće kroz ove priče i tka bogate živote svojih likova.
Dobra karakterizacija likova, nežna ljubavna priča, opisi bitaka (iako ih nema mnogo u ovom romanu što je zanimljivo budući da je reč o „krstaškom“ romanu) i tamnica (saracenska tamnica u kojoj je Monktada bio zatočen ista je ona iz koje je Kevin Kostnerov Robin Hud pobegao u filmu „Princ lopova“) kao i solidno proučeni istorijski izvori čine ovo delo nekadašnjeg eksperta za međunarodno pravo zanimljivim i informativnim štivom za sve zaljubljenike u klasične istorijske romane.

Povezana vest:  “Laguni” uručene novinarske nagrade Sajma knjiga