krugovi-plakat

„Krugovi“ u selekciji za Evropske filmske nagrade 2013

Film reditelja Srdana Golubovića „Krugovi“ ušao je u selekciju za Evropske filmske nagrade 2012, u kojoj je ove godine 46 filmova iz 32 evropske zemlje.
Pored Golubovićevog filma u selekciji su i filmovi reditelja iz regiona Danisa Tanovića „Epizoda u životu berača željeza“ i Vinka Brešana „Svećenikova đeca“.
U konkurenciji su, između ostalih i, „Ana Karenjina“ Džoa Rajta, „Slučajni ljubavnici“ Pedra Almodovara, „Najbolja ponuda“ Đuzepea Tornatorea, „U kući“ Fransoa Ozona, „Samo Bog prašta“ Nikolasa Vindinga Refna i drugi.
U 20 zemalja u kojima ima najviše članova EFA-e glasano je tako što su ti članovi birali jedan nacionalni film koji je direktno uvršten na selekcionu listu. Kako bi se kompletirala lista o nominacijama za nagrade odlučivala je selekciona komisija sastavljena od članova borda EFA-e (Evropske filmske akademije) i pozvanih eksperata – Pjer-Anri Delo (Francuska), Džonas Holmberg (Švedska), Stefan Kitanov (Bugarska), Paz Lazaro (Španija), Derek Malkom (Velika Britanija) i Elma Tataragić (Bosna i Hercegovina), saopšteno je iz EFA-e.
Tokom sledećih nedelja, 2.900 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije u pojedninačnim kategorijama – najbolji evropski film, reditelj, glumac, glumica i scenarista. Sedmočlani žiri odlučivaće u kategorijama – evropski snimatelj, urednik, dizajner produkcije, kostimograf, kompozitor i dizajner zvuka, a konačna lista nominacija će biti objavljena 3. novembra na Evropskom filmskom festivalu u Sevelji (Španija).
Dobitnici nagrada Evropske filmske akademije biće poznati na svečanoj ceremoniji dodele priznanja 7. decembra u Berlinu.

Povezana vest:  Održana premijera sinhronizovane 3D avanture Kod kuće