prirucnik-reproduktivnoU deset škola u Vojvodini počelo seksualno obrazovanje

U deset srednjih škola u Vojvodini danas je počela realizacija pilot projekta pod nazivom „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, a predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić i pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu, prisustvovali su prvom izvedenom času u okviru novog predmeta u Srednjoj Ekonomsko trgovinskoj školi u Bečeju.
Kako se navodi u saopštenju iz Biroa za odnose sa javnošću vlade AP Vojvodine, Pajtić je pohvalio zrelost kojom su se rukovodili učenici koji će svoje vreme i pažnju od danas poklanjati i edukaciji koja nije bila obavezna, shvativši da je reč o podizanju svesti na račun očuvanja njihovog soptvenog zdravlja.
-U Vojvodini se godišnje rodi 17.000 dece, a broj namernih prekida trudnoće iznosi čak 50.000, što je zvaničan podatak, dok nezvanični podaci ističu da ih ima oko 100.000, dakle, na šest abortusa u Vojvodini dolazi jedan novi život – istakao je Pajtić.
On je naglasio da su najčešći razlozi maloletničke trudnoće posledica nedovoljnog znanja o kontraceptivnim sredstvima i njihovom korišćenju i dodao da između 16 i 18 odsto bračnih parova ima problem sa sterilitetom, što je opet posledica namernih prekida trudnoće i povreda koje su potom usledile ili posledica polno prenosivih bolesti.
-Mi smo rešili da objavimo rat predrasudama i neznanju i uvedemo seksualno obrazovanje u srednje škole. U proseku, mladi u Vojvodini stupaju u polne odnose sa 16 godina, a mi želimo da im pružimo onu vrstu znanja, koja će im omogućiti da zaštite i sebe i druge, te da sačuvaju svoje zdravlje i kada odrastu dobiju svoju decu, koja će odrastati na zdrav i normalan način – rekao je Pajtić.
Prema Pajtićevim rečima, programom je obuhvaćeno 1.200 dece, a, kako je istakao, samo je jedno dete, od ukupnog broja anketiranih polaznika u deset škola Vojvodine, odbilo da sluša novi predmet, što, po njemu, pokazuje da su deca izuzetno svesna o potrebi ovakve edukacije i očuvanju svog zdravlja.
Predsednik vlade Vojvodine je najavio da će projekat „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, koji je uveden na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, biti realizovan i naredne godine, a sve u cilju popravljanja neslavne statistike u Vojvodini, koja govori da na jedan bračni par dolazi manje od jednog deteta.
Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu iskazala je zadovoljstvo, što je predlog resornog sekretarijata naišao na izuzetan odziv među đacima, koji su zajedeno sa njihovim roditeljima anketirani pre uvođenja tog predmeta u škole.
-Deo đaka je delimično već upoznat sa seksualnim obrazovanjem, pre svega preko društvenih mreža, što je nedovoljno znanje – rekla je Čobanu dodajući da je prošle godine više od 60 odsto projekata i zahteva za sredstva iz budžeta za projekte odnosilo na reproduktivno zdravlje.
-Ako analize pokažu da je inicijativa opravdana, videćemo da li će ovaj sadržaj biti samostalan ili deo nekog predmeta – kazala je Čobanu i pojasnila da je seksualnost u smislu seksualnih odnosa samo jedan od segmenata u okviru projekta o zdravstvenom vaspitanju u reproduktivnom zdravlju.
Predmet iz reproduktivnog zdravlja izučavaće se u gimnazijama u Zrenjaninu i Sremskim Karlovcima, Gimnaziji „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu, Gimnaziji „Uroš Predić“ u Pančevu, gimnaziji „Branko Radičević“ u Staroj Pazovi, srednjoškolskom centru „Nikola Tesla“ u Vršcu, ekonomsko-trgovačkim školama u Kikindi, Bečeju i Alibunaru, kao i u Srednje stručnoj školi „Borislav Mihailović Mihiz“ u Irigu.
Udžbenici u izdanju resornog sekretarijata su besplatni, a predavači su visokostručni mladi ljudi, studenti završne godine medicine i psihologije.

Povezana vest:  U Akva parku u Jagodini otvoren nov bazen i najveći tobogan na Balkanu