twilight_eclipsePritužbe roditelja na sagu o vampirima Sumrak

 

Američka književnica Stefani Majer (Stephenie Meyer), jedan od najpopularnih autora knjiga za mlade posle Džoane Rouling (Joanne Rowling), ima još jednu sličnost sa škotskom koleginicom: roditelji i nastavnici se često žale na njene romane.

Saga „Sumrak“ prodata u višemilionskom tiražu, našla se na petom mestu godišnjeg izveštaja o „kontroverznim“ knjigama koje je danas objavilo Američko udruženje biblioteka.

Povezana vest:  Spilbergov triler "Most špijuna" sa Tomom Henksom stiže u bioskope u oktobru

Serijal Stefani Mejer o vampirima i mladalačkim ljubavima, na meti je kritika zbog seksualnih elemenata, a u udruženju biblioteka veruju da „Sumrak“ izaziva kontroverze i zbog opšteg osećanja neugodnosti kad je reč o natprirodnim pričama.

-Romani o vampirima su godinama meta, a knjige iz serijala `Sumrak’ su toliko popularne, da su mnogi ljudi kojima smetaju priče o vampirima, fokusirani na nju – kaže Barbara Džouns (Jones), direktorka Ureda udruženja biblioteka za intelektualnu slobodu.

Povezana vest:  Počinje snimanje novog filma iz produkcije Miloša Avramovića „Trag divljači“ – omaž Živojinu Pavloviću

Razna hrišćanska udruženja godinama su protestovala zbog magija i natpriodnih sila koje se pojavljuju u serijalu o dečaku-čarobnjaku Hariju Poteru (Harry Potter) u knjigama Džoane Rouling.