visual photo 705Završeno snimanje filma i serije Vojna akademija

Završna klapa drugog serijala i filma „Vojna akademija“, snimljena je danas ispred Skupštine Srbije, pa su reprizu svečane ceremonije promocije najmađih oficira Beograđani mogli da vide u prepodnevnim satima u centru prestonice.
Punih pet sati glumci i statisti, među kojima su bili i kadeti Vojne akademije, strpljvo su snimali završne scene filma, a uz to i šest epizoda druge sezone te serije.
Saobraćaj na Trgu Nikole Pašića za to vreme je bio zatvoren za vozila, a pojedini Beograđani iz prikrajka su posmatrali snimanje završne scene „Vojne akademije“.
Snimanje filma počelo je 10. maja, a zainteresovani građani moći će da ga gledaju od 6. novembra, kada će biti premijera u Centru „Sava“.
Glumac Branislav Lečić, koji tumači lik načelnika Vojne akademije kazao je Tanjugu da je snimanje ove serije, pa sada i filma, bilo veoma uzbudljivo, da je njegova uloga zahtevna i da je slušao savete načelnika Vojne akademije general-majora Mladena Vurune.
-To je bilo izuzetno važno kad radite takvu jednu ulogu da imate ispred sebe čoveka koji tako nešto radi…Ti razgovori sa njim su za mene bili veoma interesantni..Uzivao sam u tom kontaktu i saznao neke stvari, a osećam se bogatiji, ne samo zato što sam radio ovu ulogu, nego zato što sam se i sa njima družio – istakao je Lečić.
Lečić je dodao da mu je načelnik Vuruna pomogao da napravi ravnotežu u svom liku između jedne vrste strogosti i autoriteta i raumevanja i ljudskosti.
Govoreći o liku koga igra, Lečić je kazao da je on sam po sebi zahtevan jer se radi o nekome ko je na vrhu, ko mora da bude primer i razume mlade kadete koji treba da izrastu u najmlađe oficire Vojske Srbije.
-Ali isto tako, on mora da ima i dovoljno autoriteta i discipline da bi oni pohađali tu školu redovno i harmonizovali pordične odnose i zahteve Akademije – ukazao je Lečić.
On je izdvojio i jednu anegdotu i kazao da ga dok su snimali u Vojnoj akademiji pitomci nisu prepoznali, jer je bio u uniformi sa generalskim oznakama, pa su ga pozdravili kako to rade i sa svojim pretpostavljenima.
-Prvo se gleda i prepoznaje čin, oni su tako naučeni, pa tek onda gledaju lice. Kad su me prepoznali, onda je nastalo spontano oduševljenje i jedna vrsta šoka otkud sad taj glumac koga znaju u uniformi generala – njivog nadređenog načelnika koji vodi školu – kazao je Lečić.
Glumica Dragana Dabović koja glumi kadetkinju Ines Sašvari rekla je Tanjugu da joj je snimanje ove serije i filma bilo veoma zanimljivo i naporno, ali da je najteža bila scena na Pasuljanskim livadama.
-Scena sa Pasuljanskih livada koju pamtim iz prve sezone bila je veoma naporna, samo zato što se na tom terenu za jedan dan smenjuju četiri godišnja doba – istakla je ona.
Dabović je dodala da se za ulogu Ines spremala posmatrajući prave kadete Vojne akademije i da su joj oni u tome dosta pomogli.
Kadeta Mirka Klisuru, takođe, jednog od glavnih likova, tumači Ivan Mihailović, koji kaže da je malo znao o Vojnoj akademiji, kako ona funkcioniše i da mu je za pripremu uloge trebalo malo više vremena.
-Imali smo obuke sa komandirima, živeli na Akademiji i proživeli taj život, pa iako nisam bio u redovnoj vojsci, ovo je za mene bio jedan vojni rok sigurno – kazao je Mihailović.
On je dodao da je njegov lik veoma pažljiv, vredan i nesiguran mladić, koji kako vreme prolazi dobija na samopuzdanju, postaje sigurniji u sebe i zaljubljuje se.
Ne želeći da precizira šta se sa njim dešava u nastavku serije i na filmu, Ivan poručuje da će se u životu Klisure mnogo što šta desiti kao i sa ostalim likovima.
Vojna akademija rađena je prema scenariju Gordana Mihica, u režiji Dejana Zečevića, a snimana je pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Srbije, Vojne akademije i svih njenih pripadnika, a u produkciji NIRE PRO za Radio-televiziju Srbije.
Uloge tumace još i mladi glumci Radovan Vujović, Bojan Perić, Tijana Pečenčić, Dragana Dabović, Ivan Mihailović, Branko Janković, Jelisaveta Orašanin, Tamara Dragićević, Anja Stanić, Iskra Brajović, Nikola Rakočević.
Igraju još i Ljubomir Bandović, Nebojša Milovanović, Miloš Timotijević, Voja Brajović, Dara Džokić, Vlasta Velisavljević…

Povezana vest:  Dokumentarac o Bojama pobednik DORF-a