basketball clipartNa kraju Evropskog prvenstva film „Bili smo prvaci sveta“

Poslednjeg dana Evropskog prvenstva u Sloveniji ljubitelji tog sporta danas su premijerno videli dokumentarni film „Bili smo prvaci sveta“ o usponu i razvoju jugoslovenske košarke, koja je 1970. godine prošlog veka u ljubljanskoj dvorani Tivoli osvojila zlatnu medalju.
U produkciji srpske kuće „IntermediaNetwork“ glavne ličnosti su četiri vizionara jugoslovenske košarke – Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper i Aleksandar Nikolić.
Na premijeri filma su bili i predsednik Međunarodnog košarkaškog saveza (Fiba) Ivan Manini i bivši jugoslovenski reprezentativci Boris Kristančič, Ivo Daneu i Aljoša Žorga.
„Lepe uspomene“, rekao je novinarima Ivo Daneu, i dodao da je igrao sa više generacija košarkaša i karijeru završio upravo te 1970. godine, kada je je do svetskog trona Jugoslaviju vodio selektor Ranko Žeravica.
„Ove snimke još nisam vidio“, rekao je između ostalog Daneu.
On je dodao da se seća „kakvi su bili koševi kožnih lopti“. „Igrali smo na kiši, po magli i čak po snegu“, a glavni prekoret u igri desio se „kada smo 1965. godine došli u dvoranu“, rekao je Daneu.

Povezana vest:  Avatar, Bridžiz i Sandra Bulok favoriti u kladionicama