Perveznjakov vodic kroz ideologiju 2Film sa Slavojem Žižekom otvara „Slobodnu zonu“

Film rediteljke Sofi Fajns „Perverznjakov vodič kroz ideologiju“, u kome je narator i glavni junak slovenački filozofski superstar Slavoj Žižek, biće prikazan u Beogradu 7. novembra, na otvaranju 9. „Slobodne zone“, najavili su danas organizatori tog festivala.
Žižek, koga mnogi nazivaju „Elvis kulturne teorije“, kao strastveni i potrošač i kritičar pop kulture istražuje lice i naličje dominantnih ideologija savremenog doba.
U filmskim fantazijama gledalaca ideološki obrasci su duboko ukorenjeni. Žižek ih secira na primeru najvećih dela sedme umetnosti, a i sam se pojavljuje u nekim od kultnih scena iz „Taksiste“, „Paklene pomorandže“, „Priče sa zapadne strane“, „Mračnog viteza“, „Titanika“…
Urnebesan i prepun provokativnih teza, „Vodič“ otkriva koje religiozne pouke i ili poruke kriju „Moje pesme, moji snovi“, ima li fašizma u „Ajkuli“, da li je film „Oni žive“ zaboravljeno remek-delo holivudske levice, navodi se u najavi.
Snovi mogu biti opasni, kaže Žižek, a mi smo direktno odgovorni za ono što sanjamo (i želimo). Uz „malu pomoć prijatelja“ – Hegela, Frojda i Lakana, on raskrinkava ideološke zamke koje se kriju u naizgled običnim predmetima, kao što je, na primer, Kinder jaje.
Iako mu se u naučnim krugovima spočitava neozbiljnost, a pojedini kritičari zameraju da su njegove retoričke bravure sračunate da zaprepaste, slude, zavedu i na kraju potpuno opčine čitaoce i gledaoce kako bi postali Žižekovi slepi obožavaoci, „Vodič“ je prava poslastica za ljubitelje filma.
Ali, uprkos slatkoj spoljašnjosti, ovaj film se sasvim ozbiljno bavi suštinom – granicama i odsustvom slobode u demokratskim društvima, represijom, suptilnim sredstvima kontrole i formiranja mišljenja većine, nevidljivim mehanizmima kojima države vladaju pojedincima i otupljuju oštricu kritičkog mišljenja, ističe se u najavi.

Povezana vest:  Kristof Valc dobio zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih