FSFF-2013-plakatNajbolja ostvarenja na Festivalu srpskog filma fantastike

Za sve ljubitelje fantastike i horora, Festival srpskog filma fantastike (FSFF) vas poziva da od 16. do 19. oktobra u Domu omladine Beograda pogledate najnovija ostvarenja iz ovih oblasti iz Srbije i celog sveta, kao i da učestvujete u Zombi šetnji i maskirani prošetate centrom Beograda.
U zemlji iz koje potiče reč vampir ove godine se po osmi put održava FSFF koji nastoji da predstavi, promoviše i ukaže na postojanje potpuno paralelne srpske kinematografije, nastale u gotovo bezbudžetnim okolnostima – korišćenjem najsavremenijih tehnologija.
Za osam godina postojanja, FSFF je pokrenuo scenu koja godišnje proizvede i do 40 kratkometražnih i srednjemetražnih ostvarenja. Festival usmerava mlade reditelje tih filmova ka ozbiljnijim produkcijama i međusobnoj saradnji, a njihova ostvarenja prikazuje, na svojoj stalnoj turneji, po Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije.
Na ovogodišnjem festivalu, u domaćoj takmičarskoj selekciji, za glavnu nagradu Koskar nadmetaće se 20 filmova, i to u kategorijama: najbolji film, najbolja filmska priča, najbolji vizuelni efekti, specijalno dostignuće i najbolji film po oceni publike. Za Koskara za najbolji film sa područja bivše Jugoslavije, bez Srbije, nadmetaće se sedam filmova.
O dobitnicima Koskara odlučivaće žiri u sastavu: Dejan Nikolaj Kraljačić, scenarista i režiser (Kanada-Srbija), Milan Todorović, producent i režiser (Srbija) i Aleksa Gajić, strip-crtač i animator (Srbija).
Za nagradu Piramida, na osnovu festivalskog konkursa za tzv „found footage filmove“, nadmetaće se četiri filma.
U off-selekciji Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike, kojom FSFF tradicionalno ukazuje na zaboravljene ili malo poznate filmove, biće prikazana dva kratka igrana ostvarenja scenariste i režisera Dejana Nikolaja Kraljačića: Knjiga uspomena (1996) i Proba (1997).
U holu ispred Velike dvorane Doma omladine moći će da se pogledaju skulpture Arpada Slancika i scenografski radovi Stevana Aleksića.
Pored domaćih izdanja, publika će moći da vidi i ostvarenja iz ove oblasti iz SAD, Kanade, Brazila, Rusije, Italije, Španije, Irske i Norveške.
Prateći program čini karneval ljudi maskiranih u zombije, kakav je uobičajen na festivalima fantastike u svetu, a kod nas će se ove godine održati po drugi put – Zombi šetnja! Oko 200 „zombija“ će se u subotu, 19. oktobra od 17 do 17.45 prošetati od Trga Republike do Doma omladine Beograda, a za njihovo šminkanje će se pobrinuti tim naših najboljih šminkera, predvođenih Miroslavom Lakobrijom.
Cena ulaznice za FSFF je 150 dinara, osim poslednjeg dana kada je ulaz besplatan.

Povezana vest:  Palić: Neda Arnerić bila više od površnog seks simbola