filmski centar srbije

Raspisan konkurs za direktora Filmskog centra Srbije

Upravni odbor (UO) Filmskog centra Srbije (FCS) objavio je danas konkurs za direktora te ustanove, saopštio je na konferenciji za novinare predsednik Odbora Dejan Karaklajić.
Odluka o tome doneta je još 3. oktobra, ali se u međuvremenu UO konsultovao sa advokatskom kancelarijom koja obavlja poslove za FCS, kako bi tekst konkursa bio pravno valjan, dodao je on.
Od kandidata se traže visoko obrazovanje, najmanje četiri godine radnog iskustva u oblasti kinematografije, znanje engleskog i još jednog stranog jezika, kao i uobičajeni zahtevi – da je državljanin Srbije, da nije osuđivan, da je zdravstveno sposoban…
Uslov je i podnošenje predloga programa rada za četvorogodišnji period. Prema uputstvu Ministarstva kulture biće organizovana prezentacija tih programa za zaposlene u FCS, da bi se oni u anonimnoj anketi izjasnili o kandidatima, rekao je Karaklajić. 
Rezultat ankete nije obavezujući, ali može biti koristan prilikom donošenja odluka UO.
Uputstvo Ministarstva nalaže i javnost rada, ali na pitanje da li će novinari moći da prate pomenute prezentacije, Karaklajić je odgovorio da bi on lično bio za, ali da to još nije precizirano.
-Tražićemo mišljenje Ministarstva kulture šta tačno znači transparentnost u ovom slučaju – izjavio je on.
UO FCS za sada nije utvrdio kako će se proveravati znanje stranih jezika. Rok za prijavu je 15 dana, a UO zatim ima 30 dana da donese odluku i predlog dostavi Ministarstvu kulture. 
Međutim, nije predviđeno u kom roku Ministarstvo treba da se izjasni i prosledi predlog Vladi, koja imenuje direktore ustanova kojima je osnivač Republika Srbija.
Na pitanje koliko kandidata očekuje, Karaklajić je odgvorio da ne zna broj, ali da očekuje da se prijavi sadašnji vršilac dužnosti direktora FCS-a Milan Lučić.

Povezana vest:  Porodični dan u bioskopima Cineplexx uz animiranu avanturu Grozan ja 3