Autorski logo.2013Na 19. Autorskom festivalu 16 filmova u glavnom programu

Medjunarodni Festival autorskog filma (FAF) biće održan ove jeseni 19. put, od 28. novembra do 3. decembra u Beogradu, sa 16 filmova u glavnom programu, od kojih je deset u konkurenciji za nagradu „Aleksandar Saša Petrović“.
Glavni program predvode pobednici Berlinskog i Venecijanskog festivala – rumunski film „Uloga deteta“ reditelja Kalina Petera Necera i italijanski dokumentarac „Sveti GRA“ Djanfranka Rozija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Dvorani Kulturnog centra (DKC).
Pored DKC-a, domaćini festivala su Dom omladine, Muzej kinoteke, Dom kulture Studentski grad i bioskop „Fontana“, a producent je kompanija „Megakom film“.
V.d. direktora Kulturnog centra Beograda Mia David istakla je da je ovaj festival jedan od najznačajnijih sadržaja u toj kući, inače posvećenoj kvalitetnom filmu.
Podsetivši da je za DKC ovo godina jubileja – 50 godina neprekidnog rada jednog od retkih preostalih „starinskih“ bioskopa, najavila je lepu vest da će do početka Autorskog festivala u sali biti zamenjene fotelje, koje su takodje stare tačno pola veka.
Deo sredstava dao je Grad Beograd, a deo smo sami mogli da izdvojimo zahvaljujući publici, jer smo imali odličnu posetu, odnosno veliki broj prodatih karata, dodala je ona.
Direktor „Megakoma“ Igor Stanković napomenuo je da 19. FAF traje dan kraće nego obično i ima nešto manji broj filmova, jer su od Ministarstva kulture dobili čak dva i po puta manje novca nego lane.
Skromno je doprineo Grad Beograd, a zahvalnost dugujemo stranim kulturnim centrima, pre svega Italije, kao i Francuske, rekao je on, ističući da su organizatori ponosni na odličan program festivala.
Umetnički direktor Srdjan Vučinić objasnio je da je namera bila da se predstavi tendencija u savremenom filmu koja se bavi malim čovekom, intimističkim temama, porodicom kao mikrokosmosom u kojem se dešavaju i najsvetlije i najmračnije stvari.
Pored pobednika Berlina i Venecije, preporučio je film iz Singapura „Ilo Ilo“ Antonija Čena, špansku „Gloriju“ Sebastijana Lelia, kineske „Pse lutalice“ Cai Ming Lianga…
Očekujem da će bar šest-sedam filmova publika pamtiti bar do narednog festivala, rekao je on.
U pratećem programu „Autori predstavljaju“ biće filmovi i regiona – dva srpska i po jedan iz Grckke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji su tematski uglavnom vezani za teško istorijsko nasledje i tranziciju koju na Balkanu svi osećamo na svojoj koži, izjavio je Vučinić.
Biće priredjen omaž nedavno preminulom književniku i scenaristi Mirku Kovaču, zatim ciklus biografskih filmova o velikim piscima, kao i izbor ranijih pobednika festivala u Veneciji i Berlinu.
Član Saveta FAF-a, reditelj i scenarista Stefan Arsenijević izjavio je da mu je žao što nije snimao dokumentarac o tome kako se Savet već godinama dovija na sve moguće načine da održi ovaj divni festival.
Uz njega sam odrastao i formirao se, kao i mnogi drugi mladji autori. Bila bi velika praznina na kulturnoj sceni Beograda ako bi on nestao, upozorio je Arsenijević.

Povezana vest:  ZBOG NOVIH MERA KRIZNOG ŠTABA KOJI SKRAĆUJE VREME RADA BIOSKOPA ZA VIKEND DO 14H- BIOSKOP KOMBANK DVORANE ODLUČIO DA DANAS NE RADI