oskar statue 1

Danas nominacije za Oskara

Nominacije za 86. Oskara biće saopštene danas u Los Anđelesu, a glavni favoriti za nagradu za najbolji film Američke akademije za film jesu „12 godina ropstva“ Stiva Mekvina i „Američka prevara“ Dejvida O. Rasela. Osim Mekvinovog i Raselovog filma, koji su u ponedeljak na 71. Dodeli nagrade Zlatni globus proglašeni za najbolju filmsku dramu, odnosno najbolju filmsku komediju/mjuzikl, velike šanse ima i film „Gravitacija“ Alfonsa Kuarona, kome je na Beverli Hilsu pripala nagrada za najbolju režiju. 
Među gotovo sigurnim kandidatima za najprestižniju filmsku nagradu su „Vuk sa Vol Strita“ Martina Skorsezea i „Dallas Buyers Club“ (Poslovni klub Dalas) Žan-Marka Valea. Očekuje de da će među nominacijama američke Akademije za umetnost i film biti i „Saving Mr. Banks“ Džona Lija Henkoka. 
Veliki favorit među glumicama je Kejt Blančet, koja je za ulogu u filmu „Blue Jasmine“ Vudija Alena dobila Zlatnog globusa, i Sandra Bulok za ulogu u „Gravitaciji“. Za Oskara će danas verovatno po 18. put biti nominovana Meril Strip za ulogu u filmu „August: Osage County“, a očekuje se da će kandidatkinja biti i Džudi Denč za ulogu u filmu „Philomena“. 
Muški kandidati za Oskara biće najverovatnije Leonardo Dikaprio za glumačko ostvarenje u „Vuk sa Vol Strita“ i Tom Henks za ulogu u „Captain Phillips“ Pola Gringrasa. 
Za nagradu za najbolji strani film će se gotovo sigurno nadmetati „La grande belleža“ Paola Sorentina i „The Hunt“ Tomasa Vinterberga. Nagrade za 86. Oskara biće dodeljene 2. marta. 

Povezana vest:  Radnja „Avatara 2" seli se u Pandorin okean