meryl streep

Nominacije za Oskara: Meril Strip oborila još jedan rekord

Višestruka Oskarovka Meril Strip postavila je novi rekord tako što je danas dobila još jednu nominaciju za prestižnu nagradu Američke filmske akademije, 18. po redu, za ulogu u porodičnoj drami „August: Osage County“. 
U dugoj karijeri, američka glumica je osvojila tri zlatne statuete, poslednji put 2012. za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Tačer u filmu „Gvozdena lejdi“.
Prvog Oskara dobila je 1980. za film „Kramer protiv Kramera“, a drugog 1983. za dramu „Sofijin izbor“. 
Zvezda „Igara gladi“ Dženifer Lorens je, pak, sa svega 23 godine postala najmlađa glumica sa najviše nominacija, ukupno tri sa današnjom za ulogu u „Američkoj prevari“.
Pre nje je rekord držala Teri Vrajt koja je 1942. imala 24 godine kada je dobila treću nominaciju.
Među najnovijim rekorderima je i Vudi Alen koji sada ima 16. nominacija za najbolji scenario. 
Slavni režiser, koji se prošle nedelje nije ni pojavio u Los Anđelesu kako bi primio Zlatni globus za životno delo, nominovan je za film koji je i režirao – „Blue Jasmine“. 
Apsolutni rekorder po broju nominacija za Oskara je kompozitor Džon Vilijams koji ima čak 49 nominacija. Ovog puta nominovan je za muziku u filmu „The Book Thief“.
Jedini „filmadžija“ koji je dobio više nominacija od njega, ali se ne računa, jer je mrtav, jeste Volt Dizni. Sakupio je neverovatnih 59 nominacija, a osvojio čak 22 Oskara.

Povezana vest:  Obogatite svoju kolekciju novim DVD izdanjima Cinearsa