twelve years a slave xlg

Kritičari su izabrali Blančet,Mekonahija,12 godina ropstva

Film „12 godina ropstva“ i glumci Kejt Blančet i Metju Mekonahi dobitnici su nagrada Udruženja filmskih kritičara koje su sinoć dodeljene na svečanoj ceremoniji u Santa Moniki. Film sa „zvezdanom“ postavom – „Američka prevara“ koji je juče dobio 10 nominacija za Oskare proglašen je najboljom komedijom a Ejmi Adams najboljom glumicom u Komediji.
Udruženje filmskih kritičara, koje broji 281 član i najveća je kritičarska organizacija u SAD i Kanadi, ovom filmu su dali i nagradu za najbolji glumački ansambl.
Leonardo DiKaprio proglašen je za najboljeg glumca u komediji „Vuk sa Vol strita“, nastavivši tako šablon ustanovljen na Zlatnim globusima u nedelju.
Blančet, koja je takođe dobila Zlatni globus, i favorit je za Oskara, nagradu kritičara dobila je za rolu u Vudi Alenovom filmu „Blue Jasmine“ gde igra nestabilnu ženu prevaranta.
Džared Leto dobio je nagradu za sporednu mušku ulogu za rolu transeksualca u filmu „Dallas Buyers Club“. Leto je nagradu posvetio „svim ljudima širom sveta koji žive sa HIVom i svima koji su izgubili život od te grozne bolesti“.
I Leto i Mekonahi, koji u istom filmu igra AIDS aktivistu Rona Vudrufa, dobili su Globuse u nedelju i juče su nominovani za Oskara.
Lupita Njong’o nagrađena je za svoju ulogu robinje u „12 godina ropstva“, dok je meksički režiser Alfonso Kuaron nagradu dobio za režiju svemirskog trilera „Gravitacija“ koji je takođe pokupio nagrade za specijalne efekte, montažu i kinematografiju. Sandra Bulok je proglašena za najbolju glumicu u akcionom filmu (Gravitacija).
Francuska lezbijska priča „Blue is the Warmest Color“ koja se nije našla u trci za Oskare dobila je nagradu za najbolji strani film. Adel Eskrakopulos iz tog filma proglašena je za najboljeg mladog glumca.
Za najbolji naučnofantastični/horor film izabrana je „Gravitacija“ dok je najbolji akcioni glumac Mark Volberg za „Lone Survivor“.
Diznijevo „Zaleđeno kraljevstvo“ je najbolji animirani film a pesma iz tog filma „Let It Go“ je proglašena za najbolju.
Za najbolji dokumentarac izabran je film o pratećim pevačima „20 Feet From Stardom“. Nagrada za originalni scenario otišla je filmu „Ona“ a za adaptirani „12 godina ropstva“.
Glumac i režiser Forest Vitaker dobitnik je Džoel Sigel nagrade za svoj humanitarni rad. Nagrada je nazvana po pokojnom filmskom kritičaru.
Žuli Delpi, Itan Houk i Ričart Linklater dobili su nagradu Luj XIII Genije za romantičnu trlogiju „Pre svitanja“, „Pre sumraka“ i „Posle ponoći“.

Povezana vest:  Kad ti Trifunović pošalje ledeni pozdrav, ti moraš da dođeš u bioskop!