twelve years a slave xlg

Dva filma podelila nagradu američkih producenata

Filmovi „12 godina ropstva“ Stiva Mekvina i „Gravitacija“ Alfonsa Kuarona podelili su nagradu Američkog udruženja producenata (Producers Guild Of America), čiji su dobitnici u poslednjih šest godina dobijali I Oskara za najbolji film. Kako ocenjuje Asošiejted pres (AP), nije verovatno da će Mekvinov istorijski ep i Kuaronova svemirska odiseja podeliti u martu glavnog Oskara, ali vrlo redak slučaj podele glavne nagrade znak je vrlo neizvesne trke za najprestižnije filmsko priznanje na svetu. 
U njoj ne učestvuju ne dva, nego tri filma, jer tu je i „Američka prevara“, koji možda nije dobro prošao među producentima, ali i dalje ima impresivan uspeh na dodeli nagrade Zlatni globus, nagrade Udruženja filmskih glumaca, a tu su i brojne nominacije za Oskara. 
AP podseća na filmove koji su u poslednjih šest godina dobili glavnu nagradu i producenata i Oskara: „Nema zemlje za starce“ (2007), „Milionar iz blata“ (2008), „Katanac za bol“ (2009), „Kraljev govor“ (2010), „Umetnik“ (2011) i „Argo“ (2012). 
Među ostalim dobitnicima nagrada producenata su i animirani film „Frozen“, dokumentarni „We Steal Secrets: The Story of Wikileaks“, TV film „Behind the Candelabra“, dramska TV serija „Breaking Bad“ i komična TV serija „Modern Family“. 

Povezana vest:  Fantazija "Beše jednom" uskoro u bioskopima