42 FESTBeogradski filmski festival „Fest“ biće održan od 28. februara do 9. marta

Međunarodni filmski festival u Beogradu, poznatiji kao „Fest“, biće održan od 28. februara do 9. marta. Na „Festu“ će biti prikazano oko 75 premijera, među kojima su i najnovija ostvarenja Polanskog, Džarmuša, Braće Koen i Vudija Alena.
Manifestacija se održava 42. put pod sloganom „Nije sve crno-belo“, istakli su danas organizatori na konferenciji za novinare u Starom dvoru.
Sekretar za kulturu grada Beograda Vladan Vukosavljević ukazao je da pripreme teku prema planu.
– Očekujemo kvalitetan filmski program, organizacija teče u skladu sa dogovorima i okolnostima. U narednom periodu kao osnivači učinićemo sve da Beogradski filmski festival ponovo stekne primat u regionu i povrati reputaciju po kojoj je bio poznat u celom svetu – naveo je Vukosavljević.
Smotru će za razliku od prethodnih godina otvoriti domaći film Bobana Skerlića „Top je bio vreo“, istakao je umetnički direktor festivala Borislav Anđelić.
On je podsetio da je ta odluka u skladu sa politikom festivala, u okviru koje se afirmišu domaća ostvaranja, dok će kanski pobednik, koji je poslednjih nekoliko godina otvarao „Fest“, biti prikazan na zatvaranju sa filmom „Plavo je najtoplija boja“.
On je dodao da će beogradska publika biti u prilici da pogleda čak 18 nominacija za „Oskara“ (ove godine se održava 2. marta), poput „12 godina ropstva“ Stiva Mekvina, „Nebraska“ Aleksandra Pejla ili „Filomena“ Stivena Frirsa.
– Pored glavnog programa i programa „Holivud“, publika će moći da prati i program „Evropa van Evrope“, kao jedini takmičarski program, zatim i programe „Evropa“ i „Panorama svetskog filma“. Ove godine fokus će biti na skandinavskom i ruskom filmu. Fest će pored kanskog pobednika zatvoriti film Dejvida Linča o muzičkom pop sastavu „Duran Duran“ – naveo je Anđelić.
Što se tiče gostiju, potvrđen je dolazak proslavljenog francuskog reditelja Patrisa Lekonta, koji stiže sa filmom „Obećanje“, Krisa Eska iz Amerike sa ostvarenjem „Vraćanje“ i Fedora Bondarčuka iz Rusije, reditelja filma „Staljingrad“, kao i drugih istaknutih filmskih radnika iz celog sveta, naveo je selektor festivala Ivan Karl.
Manifestacija će tradicionlano biti održana u „Sava centru“, Domu omladine, Domu sindikata, Dvorani kulturnog centra i od prošle godine u bioskopu „Fontana“ na Novom Beogradu. Cena ulaznice je od 220 do 350 dinara, dok će svečano otvaranje koštati 500 dinara. Karte su u prodaji od 1. februara, a popust od 10 odsto važi do 10. februara.

Povezana vest:  Jasna Đuričić predsednica žirija 27. Sarajevo Film Festivala