glumacka i autorska ekipa prvi  dan snimanja fotograf Tamara  AntonovicFilmski debi glumačke klase Mirjane Karanović
 
Dekan i profesorka glume na Akademiji umetnosti Mirjana Karanović predstavila je danas, zajedno sa svojim asistentom, rediteljem Stevanom Filipovićem i studentima dugometražni igrani film „Pored mene“, čije je snimanje upravo završeno u produkciji kuće „Hipnopolis“.
-Moja ideja je bila da studente naučim da se snađu ispred kamere, da prođu proces pravljenja lika. Želela sam da u njihovoj završnoj godini napravimo jedan skroman film, ali je moj asistent razvio tu priču – rekla je ona na konferenciji za novinare u „Takvudu“ nakon prikazivanja trejlera.
Slavna glumica učestvuje u filmu u maloj ulozi direktorke škole, a tokom priprema držala je radionice i pomagala studentima, u ulogama đaka, da savladaju scene na probama.
„Pored mene“ prikazuje srednjoškolski razred koji jedne noći ostaje zaključan u školi bez mobilnih telefona i interneta.
Filipović je autor osnovne priče, a kada je u Bitef teatru video predstavu sa grupom mladih „Muškarčine“ autorke Minje Bogavac, pozvao je da zajedno napišu scenario.
-Digitalna revolucija donela je novi model komunikacije. Mi stariji moramo da savladamo taj jezik – rekao je on.
Reditelj je istakao da su mladi glumci ko-autori filma, jer su tokom priprema učestvovali sa svojim idejama. „Oni su naši insajderi. Bez cenzure su progovorili o problemima svoje generacije“.
Uz priču o generacijskim razlikama i o metodima edukacije, film se prvenstveno bavi digitalizacijom komunikacije među mladima i njenim posledicama, a takođe nasiljem u školama – fizičkim, verbalnim, digitalnim i problemima diskriminacije među mladima, kao i temama empatije, ljubavi i bliskosti.
Profesorku istorije igra Hristina Popović, njenog supruga, slikara Dragan Mićanović, a maturante Slaven Došlo, Darko Ivić, Gorica Regodić, Nikola Glišić, Milica Majkić, Jelena Puzić…
Popovićeva je rekla da je njen lik osoba puna entuzijazma koja pokušava da uvede nove metode edukacije. Što se tiče rada na filmu, izjavila je da je uživala jer su novi mladi glumci – fantastični.
Mićanovih je izjavio da je reditelj Filipović „budućnost našeg filma jer se bavi temama od krucijalne važnosti“.
-Drugi put smešta film u školske klupe, a odatle sve polazi. Tema me se i lično tiče, kao oca đaka i zato mi je stalo do saradnje sa njim – rekao je on.
Mladi glumci su zahvalili na šansi da se oprobaju pred kamerama i da sarađuju sa iskusnim kolegama, a film su pohvalili jer, kako su rekli, ne predstavlja mladu generaciju kao problem nego se bavi uzrocima, bez osuđivanja.
Film je rađen u saradnji sa Akademijom umentosti u Beogradu i Omladinskom organizacijom Centar E8, a distributer će biti „Mirius Tuck“.
Producent i izvršni producent je Branislav Jević, izvršni producent
Jasna Nikolić, direktor fotografije Maja Radošević, dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, scenograf Ivana Karišik, kostimograf Ivana Stanković, pomoćnici režije Nikola Ljuca i Aleksandra Lazarovski.
Pored studenata glume, šansu da sarađuju sa profesionalnim filmskim radnicima na dugometražnom igranom filmu dobili su i studenti produkcije, režije, fotografije i drugih studijskih programa Akademije umetnosti.
Povezana vest:  Mel Gibson: Ne marim ako nikada više ne budem glumio