Danny Boyle

Deni Bojl planira film o teniskoj zvezdi Bili Džin King

Britanski reditelj Deni Bojl planira da snimi film o „borbi polova“ – čuvenom meču između legende ženskog tenisa Bili Džin King i nekadašnjeg šampiona Vimbledona Bobija Rigsa.  Prema pisanju Njujork posta, Bojl je trenutno u Njujorku gde razgovara sa Kingovom i drugim ljudima zaiteresovanim za ovaj projekat. 
Već sada se zna da će scenario za film napisati dugogodišnji Bojlov saradnik, Sajmon Bofoj, autor Oskarom nagrađenog scenarija „Milionera iz blata“. 
Održan 20. septembra 1973. godine u Hjustonu, meč između Kingove i Rigsa jedan je od najgledanijih teniskih dvoboja u istoriji ovog sporta. 
Više od 20.000 ljudi pratilo je meč koji je imao nagradni fond veći od tadašnjeg Vimbldona.
Pobedom u tri dobijena seta (6:4, 6:3, 6:3), King je pomerila granice sporta, i to u doba kada brojni olimpijski sportovi nisu imali žensko takmičenje, jer se ono smatralo „previše opasnim za dame“.
Meč, o kojem je 2013. snimljen dokumentarac, bio je praćen raznim nagađanjima. Govorilo se da je Rigs namerno izgubio kako bi isplatio kockarske dugove mafiji. Savremenici, međutim, navode da nema mesta takvim glasinama, jer je teniser bio istinski potrešen porazom.
Da je pobedio, njegova sledeća suparnica bila bi Kris Evert Lojd u meču sa nagradnim fondom od milion dolara. 
Bili Džin King je profesionalno igrala tenis od 1968. do 1983. godine. Osvojila je 12 grend slem titula u pojedinačnoj, šesnaest u konkurenciji ženskih i jedanaest u konkurenciji mešovitih parova. Osvojila je rekordnih dvadeset vimbldonskih titula (pojedinačno, ženski i mešoviti parovi), isto koliko i Martina Navratilova.

Povezana vest:  Srpski film "Tilva Roš" pobedio na festivalu u Francuskoj