42 FESTNa Festu do zatvaranja 95.000 gledalaca

Međunarodni filmski festival 42. Fest od 28. februara do 9. marta pratilo je više od 95.000 gledalaca, a ovogodišnji program jedan je od najboljih u poslednje dve decenije, ocenili su danas organizatori.
Sekretar za kulturu grada Beograda Vladan Vukosavljević rekao je na konferenciji za novinare da su rezultati ovogodišnjeg Festa prevazišli očekivanja, zbog broja gledalaca, zanimljivog izbora filmova i gostiju.
-Stiče se utisak da je Fest stekao eliksir mladosti i da se izdvaja kao jedan od najznačajnijih festivala u region – rekao je Vukosavljević.
Selektor Festa Ivan Karl rekao je da je ovogodišnji festival verovatno najuspešniji od 1992. godine kada su gosti bili Nikita Mihalkov, Džim Džarmuš i Džoni Dep, i jedan od pet najboljih u istoriji te filmske smotre.
On je rekao da je ove godine pokrenuta inicijativa da se jedna ulici u Beogradu nazove po autoru emisije „Hronika Festa“ Slobodanu Novakoviću, a biće inicirano i da se na taj način oda počast I osnivaču Festa Milutinu Čoliću.
Umetnički direktor Festa Borislav Anđelić rekao je da ove godine na Festu nije bilo „crvenih tepiha i pompeznih stvari“, ali da su gosti I publika bili sjajni.
On je zahvalio producentkinji Gabrijeli Tani koja je doprinela da na Festu gostuju protagonisti filma „Nevidljiva žena“ britanski glumac I reditelj Rejf Fajns i glumica Felisiti Džouns i ekipa filma „Filomena“.
Na konferenciji za novinare organizatorima je upućena primedba zbog loše organizacije i tehničkih nedostataka novinarskih projekcija filmova, kao i opreme u improvizovanoj pres sali za slanje novinarskih izveštaja.
Glavni program Festa zatvoriće večeras projekcija filma reditelja Abdelatifa Kešiša „Plavo je najtoplija boja“, koji je prošle godine nagrađen „Zlatnom palmom“ na filmskom festivalu u Kanu.

Povezana vest:  Čime je Jennifer Lawrence naljutila Miley?