noah

U prodaji karte za premijeru filma „Noje“ 26. marta u SC

Dugo očekivani film „Noje“ (Noah) biće premijerno prikazan 26. marta „Sava centru“, a karte se već mogu kupiti na blagajnama SC i u Turističko-informativnom centru (Knez Mihailova 5, Robna kuća „Beograd“), najavio je danas distributer „Taramaunt“.
Izuzetnu priču sa vrhunskim efektima, koja se neizostavno gleda na velikom platnu, režirao je Daren Aronovski inspirisan epskom pričom o hrabrosti, požrtvovanju i nadi.
Dobitnik Oskara Rasel Krou igra naslovnu ulogu, čoveka izabranog za neverovatnu misiju spasavanja od apokaliptične poplave koja će uništiti svet.
Uz Kroua, sjajnu glumačku ekipu čine i Dženifer Koneli, Ema Votson, Logan Lerman, Rej Vinston i Entoni Hopkins. 
Scenario u žanru drame i fantazije napisali su Aronovski i Ari Handel. Nikada ranije nije priča o Noju ispričana na velikom platnu sa takvom živošću, pozivajući gledaoce da iskuse ove neverovatne događaje kroz oči i emocije Noja i njegove porodice, dok prolaze kroz strah i veru, uništenje i trijumf, poteškoće i nade, ističe se u najavi.
-Publika može da očekuje sve prepoznatljive trenutke, barku, životinje, decu razvrata, prvu dugu, golubicu…, ali su oni predstavljeni u novom i neočekivanom svetlu. Umesto da ponavljamo ono što je već viđeno, pažljivo smo proučili Knjigu Postanja i stvorili okruženje u kojem su ova čuda mogla da se dese“, izjavio je Aronovski, poznat po filmovima „Rekvijem za snove“, „Izvor života“, „Crni labud“, „Rvač“.
Priča je prvi put preneta na filmsko platno 1928. pod naslovom „Nojeva barka“. To je bila kratkometražna holivudska produkcija biblijske poplave sa elementima drame Prvog svetskog rata. 
Od tada je napravljeno nekoliko Diznijevih kratkih animiranih adaptacija i nekoliko stripovnih varijanti, ali niko nije priču o Noju obradio kao vizuelnu avanturu koja je i dugometražni film sa ozbiljnom produkcijom, vizuelni užitak koji oživljava stranice Biblije, niti je neki reditelj ponirao direktno u njene osnovne motive – šta znači biti čovek. 
Aronovski smatra da Nojeva priča konačno može da se ispriča kako treba tehnologijom 21. veka, dok će se i dalje poštovati snažna priča biblijskog teksta. „Nisam hteo da produbljujem predrasude koje već postoje u pop kulturi o Noju. Hteo sam da ovaj Noje bude svež, neposredan i realan“, rekao je on.
Koscenarista Hendl dodaje da se u filmu „dramatizuju pitanja da li je čovečanstvo dobro ili loše, da li zaslužujemo milost ili pravdu, da li da budemo zbrisani ili pošteđeni“. 
Za potrebe snimanja sagrađena je prava barka, po striktnim uputstvima i merama iz Biblije, ali je dosta elemenata stvoreno i u post-produkciji. 
Životinje su miks digitalnih čarolija i skulptura. Za njihovu izradu zadužena je ekspert za šminkanje i kostime nominovana za Oskara Adrijen Morot, koja je scenografiju napunila replikama reptila, sisara i ptica, kojima je dat život i pokret kroz specijalne efekte. 
Scenograf je Mark Fridberg, snimatelj Metju Libatik (nominovan za Oskara za „Crnog labuda“), supervizor specijalnih efekata Ben Snou, a epsku kišu kreirao je Burt Dalton (dobitnik Oskara za film „Neobični slučaj Bendžamina Batona“).
Film je sniman na Islandu i na Long Ajlendu, a producenti su „Paramount Pictures“ i „Regency Enterprises“.

Povezana vest:  Trejler za film „Početak“ (Inception)