3-Buharslika reditelja Abdurrahman OnerNa beogradskom festivalu najbolji turski film Para

Film „Para“ (Buhar) turskog reditelja Abdurahmana Onera proglašen je danas za najbolji film 61. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.
Kako je navedno u obrazloženju odluke internacionalnog žirija, reditelj „Gran pri“ i 3.000 evra zaslužio veštom upotrebom svih filmskih elemenata prikazao nesvakidašnju sliku univerzalnog sukoba tradicionalnog i savremenog.
U žiriju kojim je predsedavala Barbara Muler iz Švajcarske, bili su i teoretičar filma iz Danske Cecilie Jork, filmski kritičar I istoričar filma iz Ukrajine Andrej Alferov, glumica iz Srbije Hana Selimović i snimatelj, animator i reditelj Nikola Majdak mlađi.
Film „Svetiljka na puteru“ (Butter Lamp) kineskog reditelja Hu Vei I film „Torba“ (The Bag) domaćeg reditelja Marka Sopića, dobitnici su Zlatnih plaketa Beograda u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, I novčanih nagrada od po 2.000 evra.
Ove godine ni jedan film nije dobio Zlatnu medalju Beograda u kategoriji najbolji dokumentarni film iz domaćeg takmičarskog programa.
Zlatne medalje su dodeljene u kategoriji animiranog filma reditelju Krisu Busutili za film „Druga prilika“, u kategoriji kratkog igranog filma rediteljki Ireni Dečermić za „Poslednju varijaciju“, dok je u kategoriji eksprimentalnih, nagrađeno delo Salizi Hjuz „Jugoslovenski amaterski filmovi“.
Zlatne medalje Beograda dobila su iz međunarodnog takmičarskog dela filmovi „Devojka iz snova“ Olivera Švarca i „Knjiga mrtvih“ Alena Eskala.

Povezana vest:  Premijer Kambodže podržava novi film Anđeline Džoli